Minister Bruins weer in het nauw om failliete ziekenhuizen

De Tweede Kamer wil opheldering van minister Bruins (Medische Zorg) over een interne nota van eind augustus waarin de noodklok werd geluid over de IJsselmeerziekenhuizen en MC Slotervaart.

Minister Bruins was eerder deze week op bezoek bij MC Slotervaart Beeld anp
Minister Bruins was eerder deze week op bezoek bij MC SlotervaartBeeld anp

Minister Bruno Bruins (VVD, Medische Zorg) blijkt al eind augustus zelf geïnformeerd over een mogelijk bankroet van het MC Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen. Een ambtenaar van zijn ministerie ontving toen informatie over de kritieke toestand van de MC Groep en speelde die vrijwel gelijk door naar Bruins.

Dat meldt een woordvoerder van de bewindsman, omdat er vragen ontstonden bij een nieuwe Kamerbrief die de minister heeft rondgestuurd over het bankroet van de ziekenhuizen.

Bruins heeft altijd gezegd dat hij overvallen werd door het bankroet van de ziekenhuizen, eind oktober. Zelfs toen enkele dagen eerder uitstel van betaling werd aangevraagd, hoopte de minister nog dat een faillissement kon worden vermeden.

Nu blijkt uit een interne nota van het ministerie, die op 30 augustus is opgesteld na een telefoongesprek van een ambtenaar met het Waarborgfonds voor de Zorgsector, dat het bestuur van de ziekenhuizen toen al tegen dit fonds de noodklok luidde. Bruins kreeg die nota volgens de zegsman één dag later, op de 31ste, al op zijn bureau.

Overigens gaf Bruins vorige week in het Kamerdebat al aan dat er een nota bestond van eind augustus die daarna bij hem 'op tafel is geweest', maar ook toen liet de bewindsman in het midden hoe lang hij het stuk persoonlijk al kent. De nota komt eveneens niet terug in de tijdlijn die het ministerie van Volksgezondheid heeft opgesteld.

Scenario's
De top van het ziekenhuis zag drie toekomstscenario's voor de noodlijdende groep. Ten eerste een omzetgroei doordat zorgverzekeraars hogere prijzen zouden gaan betalen. Die uitkomst werd 'niet erg waarschijnlijk' geacht.

Een overname door een andere partij en een (gecontroleerd) faillissement waren de alternatieve scenario's die destijds werden geschetst.

Het Waarborgfonds voor de Zorgsector (WFZ) - dat zorgaanbieders toegang geeft tot de kapitaalmarkt voor leningen - is verplicht een melding te doen bij het departement als ernstige financiële problemen worden gerapporteerd vanuit een zorginstelling, waardoor het fonds mogelijk moet worden aangesproken.

Kritiek
De situatie van de ziekenhuizen wordt door het WFZ in de communicatie met het ministerie als 'kritiek' neergezet. De groep kampt met een negatief eigen vermogen en liquiditeitstekorten. De banken en zorgverzekeraars hebben dan al toegestaan dat er voorlopig geen (terug)betalingen worden gedaan.

Kamerlid Corinne Ellemeet van GroenLinks spreekt van 'nieuwe' informatie. "Want als zo'n intern stuk in huis is, is de bewindspersoon ervoor verantwoordelijk."

Bruins geeft in de Kamerbrief niet aan of er intern is gehandeld naar aanleiding van deze melding. Wel stonden de IJsselmeerziekenhuizen toen al onder verscherpt toezicht van de zorginspectie.

Kamerlid Lilianne Ploumen (PvdA) wil via schriftelijke vragen opheldering van Bruins over de gang van zaken. Binnen twee weken zal de Tweede Kamer opnieuw een overleg hebben over de failliete ziekenhuizen met de minister.

Volgens Fleur Agema (PVV) gaat minister Bruins 'langzaam maar zeker ten onder'. "En hij laat het gebeuren, hij handelt niet. Dit is al de zoveelste kwestie die nu anders blijkt te liggen dan tijdens het Kamerdebat. Dat kan niet!"

Geen rol
Een minister heeft formeel geen rol bij een faillissement van een ziekenhuis, maar een groot deel van de Kamer had wel graag gezien dat hij zich ermee had bemoeid om in ieder geval de overdracht van patiënten te vergemakkelijken.

De Kamer dient opnieuw een reeks vragen in, die de minister voor het eind van de week moet beantwoorden. Volgende week of uiterlijk een week later volgt weer een debat.

Op 26 oktober zei Bruins nog: "Beide ziekenhuizen hebben al eerder financiële problemen gehad. Elke keer kwamen ze er toch weer bovenop. Zelfs toen de surseance werd uitgesproken door de rechter, hadden wij nog hoop dat een faillissement zou kunnen worden afgewend. Dat is niet gelukt, dat weet u inmiddels."

Volg alles over MC Slotervaart in ons blog.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden