Minister brandt zijn vingers niet aan Forensisch Centrum in Noord

Niet het ministerie van Justitie en Veiligheid, maar de gemeente Amsterdam is verantwoordelijk voor de problemen rond het Forensisch Centrum voor Adolescenten in Noord.

Het Forensisch Centrum voor Adolescenten (tweede pand van rechts).Beeld Dingena Mol

Dat schrijft minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming in een antwoord op Kamervragen gesteld door Michiel van Nispen (SP). 

De idylle van de Bosrankstraat in Noord werd vorig jaar augustus verstoord door de komst van het Forensisch Centrum voor Adolescenten, een particuliere instelling waar jongvolwassenen na contact met politie en justitie worden voorbereid op terugkeer in de maatschappij.

Sindsdien volgde het ene incident op het andere. Buurtbewoners werden bedreigd, een klein kind werd bekogeld met yoghurt en knakworsten, er waren vechtpartijen, er werden sigaretten over het balkon gegooid en er was zelfs een dreiging met een vuurwapen. In een jaar heeft de gemeente 27 meldingen ontvangen en is de politie zeventien keer gebeld voor acute bijstand in de straat.

Na alle incidenten van het afgelopen jaar geloven de buurtbewoners nu niet dat de jongeren de zorg krijgen die ze nodig hebben. Bovendien worstelen sommige buurtbewoners met een gevoel van onveiligheid. Als ze hulp zoeken, lopen ze steevast tegen een muur. Ze klopten aan bij zowel Jeugdbescherming, stadsdeel Noord als de gemeente. En hoewel stadsdeel en gemeente een nijpende situatie zien, kunnen ze door gebrek aan juridische argumenten niet ingrijpen.

Verantwoordelijk minister Dekker schrijft nu dat ook hij niets kan doen, omdat het Forensisch Centrum een private instelling is en niet ‘in beheer’ is van zijn ministerie. ‘Uw specifieke vragen over de incidenten en contact met de buurt kan ik daarom niet beantwoorden. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de gemeente Amsterdam.’

Volgens de minister moet het Forensisch Centrum, net als alle ondernemers, zich houden aan lokale regels, zoals vergunningsvereisten. Bij signalen dat de zorg niet in orde is, kan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugdzorg een onderzoek starten en in het uiterste geval een locatie sluiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden