Minister Blok spreekt zich uit tegen Airbnb in sociale huurwoning

Minister Stef Blok (VVD, Wonen) haalt een streep door onderzoeken naar of experimenten met Airbnb in sociale huurwoningen.

Ton Damen
Stef Blok. Beeld anp
Stef Blok.Beeld anp

Hij vindt toeristisch verhuur in deze woningen 'niet passend'.

Blok schrijft dit in antwoord op vragen van Tweede Kamerleden Farshad Bashir en Sharon Gesthuizen van de SP. De vragen waren vooral een reactie op uitspraken van burgemeester Van der Laan, die zei dat ook een sociale huurwoning in aanmerking moet komen voor verhuur via Airbnb.

In zijn brief wijst Blok dat idee af, al schrijft hij ook dat de burgemeester slechts heeft aangegeven in de toekomst discussie te verwachten.

Draagvlak
Volgens de minister hebben woningcorporaties de wettelijke taak om mensen met een laag inkomen te voorzien van passende huisvesting. "Huurders van deze woningen profiteren van een lage huurprijs van sociale woningen. Daarom ligt het niet in de rede om deze woningen voor toeristische verhuurdoeleinden te gebruiken."

Donderdagavond lekte via Het Parool een brief uit waarin Leon Bobbe, directievoorzitter van woonstichting De Key, afziet van onderzoek naar experimenten met Airbnb. Bobbe zegt dat daar te weinig maatschappelijk draagvlak voor is. Onduidelijk is of het besluit van De Key een reactie is op het standpunt van de minister.

Handhaving
Blok stelt dat gebruik van Airbnb niet moet leiden tot woningonttrekking in gebieden met woningnood. Blok gaat op korte termijn met Amsterdam overleggen over extra maatregelen, zoals een meldplicht voor huurders die hun huis willen verhuren.

Met Amsterdam is ook al een memorandum of understanding (MOU) overeengekomen over de handhaving van Airbnb. De huisvestingswet en de Woningwet bieden daarvoor volgens Blok voldoende handvatten. Gemeenten kunnen via huisvestingsverordeningen verder maatregelen nemen, zoals het vaststellen van een maximum aantal dagen voor toeristische verhuur.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden