Opinie

'Minister Blok levert juist sterk staaltje volkshuisvesting'

Minister Blok verkwanselt de huurwoningen in Amsterdam, schreef Leo Oldewater dinsdag. Maar zijn stuk berust op misverstanden, zegt Pieter Rietman, fractievoorzitter van D66 in West.

null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

Het stuk van architect Onderwater over het woonakkoord verscheen op Parool.nl onder de titel 'Minister verkoopt huurwoningen voor dumpprijzen'. Het stond in de top vijf van meest gelezen berichten, maar het berust echter op twee misverstanden.

Ten eerste zou het sociaal zijn een groot segment gesubsidieerde woningbouw te hebben. Ik sprak laatst iemand die in Oud-West een appartement huurt voor 1400 euro in de maand, terwijl de buurman 650 euro betaalt; diegene denkt daar anders over.

Al is dit nog verdedigbaar, want we willen nu eenmaal als land een bepaald niveau aan voorzieningen hebben voor mensen met lagere inkomens. Die voorzieningen moeten dan wel passen bij de vraag. En daar wordt het ineens niet zo sociaal.

Want in Amsterdam heeft bij lange na niet zes op de tien mensen een laag inkomen. Wél zijn zes op de tien woningen gesubsidieerde huurwoningen. Niet sociaal richting mensen met een middeninkomen dus.

Nieuwkomers
Het tweede misverstand is dat door het verkopen van gesubsidieerde huurwoningen nieuwkomers geen kans maken. Allicht zou je door ze niet te verkopen en tegelijkertijd bij te bouwen (dit laatste doen we in Amsterdam volop) de wachttijd voor die nieuwkomers in sommige buurten wat kunnen laten teruglopen, van bijvoorbeeld elf naar tien jaar, maar dan nog zijn tegen die tijd de nieuwkomers geen nieuwkomers meer.

Beter is het om te bouwen voor alle inkomens, zodat die nieuwkomer ongeacht inkomen op zijn minst érgens terecht kan.

Deze twee misverstanden worden vaak geuit tegen de achtergrond van een heel positieve ontwikkeling: het diverser worden van buurten. In de Spaarndammerbuurt heeft op dit moment nog altijd 71 procent van de woningen een gereguleerde huurprijs, in de Kolenkit 76 procent.

Het is juist dankzij het woonakkoord, de schaarstepunten en ander landelijk beleid van minister Stef Blok dat buurten als deze worden ontsloten voor de woningmarkt. Zo komen meerdere groepen Amsterdammers aan bod en kunnen ze wonen in de buurt die zij willen.

Ervan uitgaand dat deze groepen ook tot het 'volk' behoren, is dat een mooi staaltje 'volkshuisvesting'. Al kunnen we die misleidende term, samen met 'sociale woningbouw', misschien voortaan achterwege laten als we het over de woningmarkt en gesubsidieerde huurwoningen hebben.Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Pieter Rietman Beeld Iris van Lunenburg
Pieter RietmanBeeld Iris van Lunenburg
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden