Plus

Minister Blok kijkt mee bij Klussen op de Klarenstraat

Woningcorporaties slopen in hoog tempo hun oude portiekflats. De Alliantie liet bij de transformatie van de Staalmanpleinbuurt in Nieuw-West, waarbij een heel rijtje van vijf flats werd 'omgetrokken', de zesde flat in de rij staan.

Tuinen aan de achterzijde van de flat aan de U.J. KlarenstraatBeeld Ton Damen

Deze portiekflat aan de Uilke Jans Klarenstaat werd verkocht aan dertig zelfbouwers, die midden in de crisis hun nek uitstaken en het avontuur aandurfden om gezamenlijk zo'n groot project te herontwikkelen.

Maandagmiddag nam minister Stef Blok (Wonen, VVD) er een kijkje. Zijn aandacht werd getrokken door het enorme succes van het project. De minister kondigde aan te bekijken hoe hij in de toekomst dit soort zelfbouwprojecten kan steunen. De rondleiding, uitgevoerd door bewoners die hun woning open stelden, was onderdeel van een werkbezoek van Blok aan diverse zelfbouwprojecten in Noord-Holland.

Stadsvernieuwing
Volgens Egbert Dekker, manager vastgoed van De Alliantie, was het behoud van de flat aanvankelijk helemaal geen doel op zichzelf. Het was slechts een middel tot stadsvernieuwing. "Wij ontwikkelden samen met het stadsdeel nieuwe plannen voor Nieuw-West, waarbij we andere groepen bewoners, kopers in plaats van huurders, naar de Staalmanpleinbuurt wilden trekken. Dat deden we met sloop-nieuwbouw. Maar we bedachten toen ook dat we door één van de flats te laten staan en die door actieve kopers te laten herontwerpen, betrokken bewoners konden trekken. Dat is heel goed gelukt."

Vandaag de dag hebben woningcorporaties volgens Dekker heel andere overwegingen om kluswoningen aan te bieden. Dekker: "Ik zie nu dat woningen puur worden uitgepond. Het doel is dan om het geld uit de verkoop te herinvesteren. Dat uitponden kun je op verschillende manieren doen. Rechtstreeks, maar ook door kluswoningen aan te bieden waardoor je zelf niet hoeft te investeren in het bezit. Dat investeren gebeurt dan door de kopers."

Onderscheiden
In de Klarenstraat stond de vernieuwing van de buurt voorop. De bewoners, de architect en ontwikkelaars hebben het door de Alliantie bedachte project tot een succes gemaakt. Het project won in 2015 de Amsterdamse Architectuurprijs en werd genomineerd voor twee andere prijzen. Het concept was overgenomen van Rotterdamse klushuizen, en werd begeleid door adviesbureau Urbannerdam.

Bewoonster Jenny May spreekt van een avontuur. Blokken portiekwoningen bevatten doorgaans woningen van 75 vierkante meter aan weerszijden van trappenhuizen met garages en fietsenhokken op de begane grond. De zelfbouwers aan de Klarenstraat konden echter helemaal zelf bepalen wat voor woning ze wilden hebben en hoe groot die zou zijn.

May: "De kleinste is veertig vierkante meter, de grootste tweehonderd vierkante meter. De onze werd 194 vierkante meter en daarvoor waren we uiteindelijk vier ton kwijt. In 2012 zijn we begonnen met de plannen en begin 2014 kregen we de sleutel. Toen de afbouw op dreef was, zijn we er in augustus 2014 gaan wonen."

Even wennen
De corporatie en de bewoners moesten eerst wel aan elkaar wennen. May: "De Alliantie stuurde aan op kunststof kozijnen en energielabel C. Wij wilden aluminium kozijnen en een milieuvriendelijk huis. Uiteindelijk zijn we de architect en Urbannerdam rechtsstreek gaan inhuren. De Alliantie ging daarmee akkoord en dat pakte goed uit."

Het project heeft een boek opgeleverd dat binnenkort uitkomt bij Jap Sam Books. Het boek schenkt ook ruim aandacht aan de herontdekking van de portiekflats, die wereldwijd nog steeds massaal worden gesloopt. Architect Arjan Gooijer, die de ontwerpen voor de gevel en de woningen maakte, zegt dat ook de kwaliteit van de flat van Ernest Groosman uit 1956 werd onderschat. "Het zijn mooie gebouwen. Als je het karakter van die panden behoudt, bewaar je ook de sfeer van de buurt."

Minister Blok neemt het boek in ontvangst. Geheel rechts portefeuillehouder Ronald Mauer.Beeld Ton Damen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden