Opinie

'Minister Blok jaagt Amsterdammers de stad uit'

'Minister Stef Blok opent aanval op Amsterdams woonbeleid', kopte Het Parool op vrijdag 23 december over de visie van de minister op onze stad. Een visie waar bij mij de rillingen van over mijn rug lopen, schrijft PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman.

Minister Stef Blok (Wonen) Beeld anp
Minister Stef Blok (Wonen)Beeld anp

Als deze VVD minister zijn zin krijgt, jaagt hij Amsterdammers de stad uit en verwoest hij het gemengde karakter van Amsterdam. Dan wordt Amsterdam een soort Londen, waar gewone Amsterdammers niet meer kunnen wonen.

Blok pleit in het Parool eigenlijk voor het veranderen van de bevolkingssamenstelling van Amsterdam. Volgens de VVD'er moet de helft van de sociale huursector worden verkocht of duurder gemaakt, zodat deze huizen beschikbaar komen voor mensen met een hoger inkomen. Volgens Blok moeten mensen met een modaal inkomen dus plaats maken voor de meer welgestelden.

Leraren en verpleegkundigen
Op deze manier komen gewone Amsterdammers nooit meer aan een betaalbare woning. Mensen worden verdreven uit de stad simpelweg omdat ze niet genoeg verdienen in de ogen van de VVD minister. Een vorm van sociale uitsluiting die de PvdA Amsterdam nooit zal accepteren.

Blok zegt dat het nodig is om 'meer ruimte' te bieden voor de leraar, de agent en de nachtzuster. Deze VVD minister van wonen weet kennelijk niet eens wat deze mensen verdienen en wat een modaal inkomen eigenlijk inhoudt. Basisschoolleraren, wijkagenten en verpleegkundigen verdienen over het algemeen niet meer dan modaal en zijn in Amsterdam, waar koop en markthuur geen betaalbaar alternatief zijn, dus juist aangewezen op de sociale huursector.

Door het aantal sociale huurwoningen te halveren, worden de leraren, politieagenten en verpleegkundigen juist de stad uitgejaagd. Net als al die andere Amsterdammers die op sociale huur zijn aangewezen. En dat is 57% van de Amsterdammers.

Wie zich serieus zorgen maakt over toegang tot de Amsterdamse woningmarkt voor de middenklasse, in het bijzonder de lagere middenklasse, zou dus moeten pleiten voor een stop op de verkoop van sociale huurwoningen, die nu al massaal plaatsvindt.

Puntensysteem
De oplossing voor het woningmarktprobleem in Amsterdam ligt niet in het verhogen van de prijzen van bestaande huizen en het bedienen van vastgoedbelangen, zoals de minister doet, maar in het bouwen van veel meer sociale en middeldure huurwoningen en het reguleren en betaalbaar houden van middeldure huren.

En dat is precies waar de minister wat aan kan doen. Door het wettelijk puntensysteem uit te breiden, zoals de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties eerder al bepleitte, kan je voorkomen dat huren boven 900 euro uitstijgen. Daarmee kies je echt voor middenhuren.

Maar daarvoor hebben we wel eerst een minister voor wonen nodig die niet zijn oren laat hangen naar de belangen van het georganiseerde vastgoed. Eentje die het wel goed voor heeft met de Amsterdamse woningmarkt en met al die Amsterdammers die, ongeacht hun inkomen, een betaalbaar huis zoeken in hun stad.

Lees ook: Minister Blok: 'Bouw meer voor de middenklasse in Amsterdam' [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden