Minister Blok gaat door het stof voor Suriname-uitspraken

Minister Stef Blok heeft spijt van zijn uitspraken over de multiculturele samenleving. In een brief aan de Kamer schrijft hij dat de door hem genoemde voorbeelden 'niet alleen ongelukkig, maar ook onzorgvuldig zijn'.

Hanneke Keultjes
null Beeld ANP
Beeld ANP

"Dat had ik niet moeten doen, zeker niet in mijn rol als minister van Buitenlandse Zaken. Dit spijt mij," schrijft de VVD-bewindsman in zijn antwoorden op Kamervragen van PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen.

Blok zegt contact te hebben gezocht met Suriname, de Caribische landen in ons koninkrijk en met een aantal andere landen 'die zich gekwetst hadden kunnen voelen'. Hij stuurde bij de Kamerbrief ook een woordelijk uitgeschreven weergave van de gewraakte spreekbeurt naar de Tweede Kamer.

Failed state
Blok zei op 10 juli tijdens een Haagse spreekbeurt voor Nederlanders die bij buitenlandse organisaties werken onder andere dat Suriname een failed state is. Ook liet hij zich kritisch uit over de multiculturele samenleving.

Een week later lekten fragmenten daarvan uit via de site van tv-programma Zembla. De besloten bijeenkomst bleek heimelijk te zijn opgenomen. Blok kwam direct onder vuur te liggen door zijn uitspraken; zelfs zijn eigen VVD noemde die 'lomp'.

Direct daarna zei Blok te betreuren dat hij aanstoot heeft gegeven door 'te scherpe bewoordingen' te kiezen. De door hem gebruikte illustraties noemde hij toen in een Kamerbrief enkel 'ongelukkig'.

Dit keer gaat hij dieper door het stof. Hij stelt dit soort uitspraken nooit 'in (inter)nationale gremia' te hebben gedaan en het kabinetsbeleid op alle punten, óók integratie, 'volledig onderschrijft'.

Overzichtelijke groep
Ook gaat hij in op zijn bewering dat de mens graag een overzichtelijke groep gelijkgestemden wil hebben om 'te jagen of een dorpje te onderhouden'. "Ik zie het verschil niet tussen een Hutu en een Tutsi, of een sjiiet en een soenniet, maar ze kunnen het helaas zelf wel," stelde hij op de bijeenkomst in Den Haag.

Nu zegt hij dat hij dit nooit had moeten zeggen. "Mijn woorden zijn op geen enkele manier bedoeld als vrijbrief voor racisme of uitsluiting van bepaalde bevolkingsgroepen."

Als de Tweede Kamer weer terugkomt van reces, staat Blok nog een debat te wachten over de kwestie. De vraag die dan beantwoord moet worden, is of hij nog geloofwaardig kan functioneren als minister van Buitenlandse Zaken. De coalitiepartijen lijken hem de kans te willen geven om 'de schade te herstellen'.

Eerder moest VVD'er Halbe Zijlstra al na een paar maanden na zijn aantreden het veld ruimen als buitenlandminister. Hij bleek te hebben gelogen over zijn aanwezigheid in de datsja van de Russische president Poetin. Blok, die als onkreukbaar te boek staat, volgde hem in maart op.

GroenLinks-leider Jesse Klaver riep premier Mark Rutte vandaag per open brief op om afstand te nemen van de uitspraken van Blok. Klaver noemt het 'niet goed te begrijpen' dat Rutte geen afstand heeft genomen van Bloks 'onzinnige, schadelijke en kwetsende' opmerkingen.

Lees ook: Amsterdamse partijleiders: 'Blok kan niet langer onze minister zijn'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden