Minimumjeugdloon vanaf 21 jaar afgeschaft

Het minimumjeugdloon voor jongeren van 21 en 22 jaar wordt afgeschaft. Zij worden straks, net als iedereen van 23 jaar en ouder, als volwassenen betaald. Voor jongeren van 18 tot en met 20 jaar gaat het jeugdloon omhoog.

Minister Asscher donderdagochtend tijdens een persconferentie over zijn wijziging in de Wet Werk & Zekerheid Beeld anp
Minister Asscher donderdagochtend tijdens een persconferentie over zijn wijziging in de Wet Werk & ZekerheidBeeld anp

Dat heeft minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken donderdagochtend aangekondigd. Volgend jaar wordt het minimumjeugdloon afgeschaft voor jongeren van 22, in 2019 gaan ook 21-jarigen het reguliere minimumloon verdienen.

Jongeren van 18, 19 en 20 jaar gaan meer verdienen, maar hoeveel dat wordt is nog onbekend. Asscher belooft dat werkgevers, die hun jonge werknemers meer moeten gaan betalen, worden gecompenseerd. Zo moet voorkomen worden dat er banen verdwijnen.

"Dit zijn betekenisvolle stappen voor de jongeren," vindt Asscher. Tijdens de persconferentie donderdagochtend reageerden FNV-jongeren van de actiegroep Young & United met luid gejuich op de plannen. Ze hebben hier jarenlang actie voor gevoerd. Eigenlijk willen ze dat de jeugdloon helemaal wordt afgeschaft voor jongeren van boven de 18, maar ze zijn blij met deze 'stap in de goede richting'.

Compromis
De aanpassing van het jeugdminimumloon is een compromis tussen coalitiepartners VVD en PvdA. Een groot deel van de Tweede Kamer, waaronder PvdA, wilde van het jeugdloon af, maar de VVD was tegen. Volgens berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) zou de jeugdwerkloosheid stijgen als het minimumjeugdloon te veel zou worden verhoogd of zou worden afgeschaft, schrijft Asscher in zijn brief aan de Kamer.

Volgens de linkse partijen doen jongeren van bijvoorbeeld 19 jaar hetzelfde werk als iemand van 24. Daar zou ook hetzelfde loon tegenover moeten staan, vinden PvdA, SP en GroenLinks. Het minimumloon voor jongeren tot 23 jaar is nu nog 45,5 procent minder dan het reguliere minimumloon.

'Doorbraak'
Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde een motie van D66 die het kabinet opriep het salaris voor jongeren te verhogen. D66-Kamerlid Steven van Weyenberg stelde blij te zijn dat zijn motie wordt uitgevoerd.
Daarnaast gaat de Wet Werk en Zekerheid op de schop.

Voor seizoenswerkers wordt het mogelijk om sneller een nieuw tijdelijk contract te krijgen, na drie maanden in plaats van zes. VVD-Kamerlid Bas van 't Wout spreekt van 'een doorbraak'. "Een wet die meer zekerheid moet bieden kan er niet toe leiden werknemers op campings minder zekerheid krijgen." Asscher stelde 'goed geluisterd te hebben naar geluiden uit de praktijk'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden