'Minima recht op internet en mobieltje'

Cynthia Ortega (ChristenUnie) is een van de kamerleden die wil onderzoeken of bijstandsgerechtigden tekort komen. Foto ANP Beeld
Cynthia Ortega (ChristenUnie) is een van de kamerleden die wil onderzoeken of bijstandsgerechtigden tekort komen. Foto ANP

DEN HAAG - Iedere inwoner van Nederland moet van zijn inkomen naar het zwembad kunnen gaan, verjaardagen kunnen vieren, familie en vrienden kunnen bezoeken en het lidmaatschap van een sportclub kunnen betalen. Ook moet iedereen kunnen beschikken over mobiele telefoon en een computer met internet.

Dat vindt een representatieve groep Nederlanders, die voor dat doel is ondervraagd door het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) en het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). De resultaten van het onderzoek worden vandaag gepubliceerd.

Een bijstandsuitkering is lang niet altijd voldoende om in deze levensbehoeften te voorzien, blijkt uit het onderzoek. Volgens de helft van de Nederlanders kunnen vooral eenoudergezinnen en paren met kinderen daarvan niet fatsoenlijk rondkomen. Zij kunnen er alleen noodzakelijke goederen zoals eten en kleding en voorzieningen als gas, water en licht en huisvesting mee betalen.

Sinds de Bijstandswet zo'n 45 jaar geleden werd ingevoerd, is nooit precies vastgelegd wat een bijstandsgerechtigde van zijn uitkering zou moeten kunnen betalen. Een van de aanbevelingen van het Nibud en het SCP is daarom om het wettelijk sociaal minimum nu wel concreet vast te leggen.

CDA-Kamerlid Jacques Biskop steunt dat voorstel maar wil eerst onderzoeken of uitkeringsgerechtigden daadwerkelijk niet kunnen rondkomen. Ook ChristenUnie-Kamerlid Cynthia Ortega wil onderzoeken of bijstandsgerechtigden tekort komen. Zij krijgt nog 'geen signalen' dat mensen niet rondkomen. ''Naast een uitkering kunnen gezinnen met een minimuminkomen in veel gemeenten aanspraak maken op een gesubsidieerde televisie of computer. Dat moeten we ook niet vergeten'', aldus Ortega.

Volgens SP-Kamerlid Sadet Karabulut zijn echter lang niet alle gemeenten zo vrijgevig en komen 'extraatjes' vaak niet bij de belanghebbenden terecht. Ze vindt daarom dat de bijstandsuitkeringen zo snel mogelijk met twee tot drie procent omhoog moeten. ''Steeds meer mensen leven in armoede. Het huidige armoedebeleid voldoet niet'', aldus Karabulut. (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden