Update

Minderjarigen voor rechter voor overvallen en gijzeling

Twee minderjarige jongens staan vandaag voor de Amsterdamse rechtbank voor een serie overvallen en een gijzeling in Nieuw-Vennep. De zaak is bij hoge uitzondering openbaar, om een grote groep slachtoffers vandaag de gelegenheid te geven te vertellen over de impact die de misdrijven van Shaldon V. (nu 18) en Stefan T. (17) op hen hebben gehad.

Albert de Lange
null Beeld anp
Beeld anp

De jongens pleegden in de periode van 4 april tot 29 mei vorig jaar vijf gewapende overvallen in Amsterdam en Nieuw-Vennep, waarbij het in één geval tot een gijzeling kwam. Op de vlucht, na een overval op een cafetaria, hield het tweetal op 29 mei in Nieuw-Vennep een uur lang een man vast.

De politie maakte een einde aan de gijzeling, waarbij schoten werden gelost. Sheldon, in een rolstoel ter zitting, werd daarbij geraakt. Hij zit vanwege zijn handicap niet in de cel, zijn compaan Stefan zit wel in detentie.

Voor vandaag staat de vertoning van vele camerabeelden op het programma, en zullen naar verwachting emotionele momenten ontstaan als de slachtoffers aan het woord komen.

De rechter neemt het dossier door en vraagt de verdachten nu en dan om een reactie. Stefan wil niks zeggen: 'Ik hou me bij m'n eerdere verklaring'

Actie-reactie
Sheldon, in zijn rolstoel, verscholen in een grote bontkraag, wil wel iets meer zeggen over de gijzeling in Nieuw-Vennep, die ontstond na een mislukte overal op een cafetaria. Het was, zegt Sheldon, niet het plan om iemand te gijzelen, 'meer een kwestie van actie-reactie'. 'Ik stond in zijn tuin en toen deed hij de deur open. Het meeste is vaag geworden. Ik was in paniek. Ik dacht: waar ben ik nu mee bezig. Een gijzeling, nu ben ik nog verder van huis.' Hij werd door de politie neergeschoten en als arrestant naar het ziekenhuis afgevoerd.

Op nadere vragen reageren beide verdachten met een beroep op hun zwijgrecht.

'Gewoon dom'
De verdachten worden door de rechter uitgenodigd zich te verplaatsen in de slachtoffer. Willen zij iets zeggen tegen de man die ze gijzelden? Hij zit in de zaal. Sheldon vindt het moeilijk om over zijn schaamtegevoelens te praten, 'zeker met zoveel mensen erbij'. 'Het was niet de bedoeling dat het zo zou lopen, sorry. Ik probeer me niet in hem te verplaatsen, dat maakt het schuldgevoel alleen nog maar groter. Ik begrijp dat hij het niet vergeet, maar ik hoop dat het zijn alledaagse leven niet beinvloedt.'

Stefan noemt de gijzeling 'gewoon dom'. 'Het had niet mogen gebeuren. Ik wil het niet goedpraten, maar een kat in het nauw maakt wilde sprongen. Erg veel spijt dat we meneer dit hebben aangedaan.'

De man die werd gegijzeld, bij wie de jongens toevallig in de tuin belandden, heeft als slachtoffer een vordering van bijna zesduizend euro ingediend.

Wel zei de man tegen de verdachten dat hen vergeeft, 'in naam van Jezus Christus.' Het slachtoffer schudde de verdachten de hand in de rechtszaal.

Dinsdag houdt de officier van justitie zijn requisitoir, woensdag komt de verdediging nog aan het woord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden