Update

Minderjarige 'spookpoliticus' bedankt voor zetel, CDA wil hertelling

Erik van Bennekum, de 17-jarige scholier die door de Partij voor Vrije Amsterdammers (PVVA) naar voren werd geschoven voor de zetel in Zuidoost, heeft bedankt voor de eer. Intussen heeft het CDA in Zuidoost de gemeenteraad gevraagd om een hertelling. Daardoor loopt de installatie van de bestuurscommissie mogelijk vertraging op.

Beeld anp

Van Bennekum doet afstand van de plek, die hij na zijn 18de verjaardag in 2015 had kunnen innemen. Dan had wij wel moeten verhuizen naar Zuidoost. De ophef over zijn verkiezing heeft hem nogal overvallen. Bovendien zit hij midden in zijn proefwerkweek.

Sinds de PVVA met een 'spookpoliticus' een zetel binnenhaalde in Zuidoost, is er onduidelijkheid over de nieuwe bestuurscommissie. De eerste man op de lijst van de PVVA, Jan de Weerd, woont niet in het stadsdeel en dus kan hij niet in de bestuurscommissie plaatsnemen. De minderjarige Van Bennekum, zoon van een van de politieke vrienden van PVVA-oprichter Hans Bremer, wil nu dus ook niet meer.

Het CDA, dat acht stemmen tekort kwam en daardoor de zetel naar de PVVA zag gaan, hoopt door de hertelling aan voldoende zetels te komen. Daarvoor hebben de christen-democraten een verzoek ingediend bij de gemeente.

Over dat verzoek zal door de nieuwe gemeenteraad moeten worden besloten. Zo'n hertelling kost minstens een dag en vergt een enorme organisatie: Zuidoost telt ruim zestig stembureaus. Als de gemeenteraad besluit dat de telling inderdaad moet worden overgedaan, zal de bestuurscommissie Zuidoost een week later dan gepland worden geinstalleerd.

Verder heeft het stadsdeel de centrale stad verzocht de mogelijkheid te onderzoeken een lokale regeling te maken waarmee een lege zetel kan worden doorgegeven aan de volgende partij op rij. De vraag is wel of zo'n regeling met terugwerkende kracht kan worden toegepast.

Zonder hertelling blijft de zetel van de PVVA de komende vier jaar waarschijnlijk leeg. Dat zou een bittere pil zijn voor het CDA, dat uitgebreid campagne voerde in Zuidoost. De PVVA voerde geen campagne in het stadsdeel en kreeg volgens critici enkel stemmen omdat sommige stemmers ten onrechte de indruk kregen met een Amsterdamse afdeling van de PVV te maken te hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden