Update

'Minder zwakke islamitische scholen'

AMSTERDAM - In 2012 moeten er in Nederland geen zeer zwakke islamitische scholen meer zijn. Bovendien moet het aantal scholen op islamitische grondslag met het predicaat zwak zijn afgenomen tot maximaal een of twee. Dat is de doelstelling van de Islamitische Scholen Besturen Organisatie (ISBO), zo maakte zij dinsdag bekend.

Momenteel zijn er 42 basisscholen en twee middelbare scholen voor moslims in Nederland. Daarvan bestempelt de Onderwijsinspectie er vier als zeer zwak en circa tien als zwak. Een ISBO-woordvoerder benadrukt dat de overige het goed of zelfs bovengemiddeld doen.

De koepelorganisatie gaat woensdag tijdens de eerste ISBO-jaarlezing uitgebreider in op de doelstelling om het aantal slecht presenterende scholen terug te dringen. Ook geeft zij dan de aftrap van het project Kwaliteit Islamitisch Onderwijs (KIO).

Onderdeel daarvan is het opzetten van een speciaal monitoringsysteem. Dat geeft aan hoe scholen, overkoepelende stichtingen en de ISBO zelf op allerlei verschillende punten presteren. Op die manier moet zo vroeg mogelijk duidelijk worden wanneer iets niet goed gaat en kan een instelling snel actie ondernemen.

De ISBO is samen met de bij haar aangesloten scholen al langer bezig om de kwaliteit van het islamitisch onderwijs te verbeteren. Zo geeft de koepelorganisatie op de eigen website een overzicht van hoe de verschillende scholen het doen. Een van de doelen daarvan is om besturen onder druk te blijven zetten om het onderwijs te verbeteren.

Het KIO-project moet er ook voor zorgen dat scholen op islamitische grondslag beter en transparanter worden bestuurd. Onlangs royeerde de ISBO de Amsterdamse scholengroep As Siddieq, omdat die zich niet aan de code goed bestuur zou houden. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden