Minder vrouwen geconfronteerd met intimidatie op straat

Het aantal Amsterdamse vrouwen dat te maken heeft gehad met straatintimidatie is in 2017 licht gedaald ten opzichte van 2016, maar nog altijd heeft 53% te maken met intimidatie, waarvan 14% ernstig.

79 procent van de vrouwen tussen de 15-34 jaar wordt wel eens om seks gevraagd of nagefloten in de publieke ruimte.Beeld anp

Dat blijkt uit een onderzoek van OIS naar de ervaringen van Amsterdammers met (seksuele) straatintimidatie in de stad.

Lag het percentage vrouwen dat geconfronteerd werd met straatintimidatie in 2016 nog op 59%, in 2017 is dat 53%. Voor jonge vrouwen (15-34 jaar) is het percentage gedaald van 83% naar 79%.

Of de daling te maken heeft met de ambities van de gemeente straatintimidatie te gaan beboeten, is onbekend.

Betast
Nafluiten komt nog altijd het meest voor: 35%, gevolgd door naroepen met beledigende (31%) of seksuele (28%) opmerkingen en nasissen (27%). Ook ernstigere vormen van straatintimidatie komen minder voor, maar nog altijd zegt 14% te zijn achternagelopen, 3% is in het nauw gedreven, betast of bespuugd.

Mannen
In tegenstelling tot 2016 is in 2017 ook aan mannen gevraagd of zij zijn geconfronteerd met straatintimidatie. Dat aandeel ligt lager: 30% van de Amsterdamse mannen heeft een of meerdere vormen van straatintimidatie meegemaakt in het afgelopen jaar.

Daarbij ging het met name om beledigende opmerkingen. Van alle ondervraagde mannen geeft 6% aan te zijn nagesist, 5% is achternagelopen, terwijl 4% is bespuugd, in het nauw gedreven, nageroepen met seksuele opmerkingen of nagefloten. Betasten komt het minst vaak voor: slechts 1% geeft aan dat hen dit
is overkomen.

Drukke plekken
Uit het onderzoek blijkt dat de incidenten vaker voorkomen op drukke plekken. Zoals op het Stationseiland en rond het Damrak en de Dam. Net als vorig jaar springen ook de uitgaanspleinen in het oog: met name het Rembrandtplein, het Leidseplein en de omgeving rond de Nieuwmarkt en de Zeedijk.

Ook in de parken komt straatintimidatie relatief vaak voor: met name rondom het Vondelpark, het Westerpark en het Oosterpark. Daarnaast vallen De Pijp rondom het Sarphatipark, de Jan Evertsenstraat, de Kinkerstraat en in het verlengde de Postjesweg, de Dapperbuurt en in Zuidoost rond het Bijlmerplein nog op.

Lees ook: Straatintimidatie in Amsterdam: 'Iedere vrouw wordt weleens nageroepen'

Straatintimidatie vond vooral op drukke plekken in de stad plaats.Beeld OIS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden