Minder vrouwen en allochtonen in Amsterdamse raad

Wethouder Carolien Gehrels kent de raadszaal al lang van binnen, de meerderheid van de raadsleden is vanaf morgen nieuw. Foto Peter Elenbaas Beeld
Wethouder Carolien Gehrels kent de raadszaal al lang van binnen, de meerderheid van de raadsleden is vanaf morgen nieuw. Foto Peter Elenbaas

AMSTERDAM - Een meerderheid van de raadsleden die donderdag worden geïnstalleerd, is nooit eerder raadslid geweest. Het aandeel van vrouwen en allochtonen in de raad neemt af.

De raad telt straks 23 nieuwkomers. De PvdA-wethouders Carolien Gehrels en Freek Ossel kennen de raadszaal al lang van binnen, maar komen op een heel andere plek te zitten. De D66'ers Jan Paternotte en Sebastiaan Capel kennen het raadswerk ook doordat ze duoraadsleden zijn geweest.

De meerderheid van de vertrekkende raad, 24 van de 45, is vrouw. Onder de nieuwe raadsleden zijn twintig vrouwen. De VVD-fractie valt in dit opzicht op doordat van de acht raadsleden slechts twee vrouw zijn.

In de nieuwe raad komen zes allochtonen. Dat waren er negen. Die teruggang valt voor een groot deel te verklaren doordat de PvdA veel minder zetels heeft. Die partij was en blijft de voornaamste 'leverancier' van allochtonen. Ze vormen bijna een derde van de huidige fractie. Maar ook daar is een teruggang te bespeuren. In de oude fractie was het oorspronkelijk bijna de helft.

Twee van de nieuwe allochtone raadsleden waren op eigen kracht met voorkeurstemmen in de raad gekomen hoewel ze geen verkiesbare plek hadden: PvdA'ers Mohamed Aadroun (nummer 18) en lijstduwer Ahmed Marcouch. Aadroun heeft zich gisteren teruggetrokken. Zijn opvolger Narish Parsan deed dat ook, waardoor het aantal allochtonen afnam. In zijn plaats komt oud-stadsdeelvoorzitter Arco Verburg.

Van de andere acht partijen hebben alleen D66 en GroenLinks een allochtoon in de gelederen.

Ook de meeste nieuwkomers zitten bij de PvdA. De partij liet maar een handjevol van de zittende raadsleden terugkeren. Vijftien van de twintig zwaaien vandaag af.

GroenLinks koos daarentegen voor ervaring. Alleen stadsdeelbestuurder Jan Hoek uit Zeeburg is nieuw.

De SP kent helemaal geen vernieuwing. Door de halvering van de fractie zijn alleen drie zittende raadsleden overgebleven. (HET PAROOL)

Bekijk hier de uitslagen van de gemeenteraadsverkieizingen in Amsterdam per buurt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden