Minder vroeg geboren baby's door rookverbod

Er zijn minder te vroeg geboren baby's in Vlaanderen, sinds daar het rookverbod is ingesteld. In Vlaanderen zijn er 360 vroeggeboorten per jaar minder. Dat is de conclusie van milieu-epidemioloog Tim Nawrot, die verbonden is aan de Universiteit van Hasselt.

null Beeld Archieffoto ANP
Beeld Archieffoto ANP

Het aantal te vroeg geboren baby's, bevallingen voor het einde van de 37e week, was tot 2006 vrij constant. Maar na de invoering van het rookverbod in restaurants in 2007 daalde het risico op vroeggeboorten met 3,13 procent. Met het rookverbod in eetcafé's in 2010 daalde dit risico met nog eens 2,65 procent, concludeert Nawrot, die zijn bevindingen in het prestigieuze British Medical Journal publiceerde.

Voor het onderzoek werd gekeken naar meer dan 606.800 geboorten, die van 2002 tot en met 2011 in Vlaanderen werden geregistreerd. 'De studie bekijkt of de invoering van het rookverbod ook echt invloed heeft op het gezondheidspatroon van de bevolking. Roken wordt minder aanvaard en mensen stoppen ook meer met roken', stelt de professor vast.

Zijn bevindingen komen overeen met een onderzoek dat eerder in Schotland werd uitgevoerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden