Minder vlieglawaai voor 700 omwonenden Schiphol

Door een aantal vliegroutes te verleggen, hebben in het vervolg zo’n 700 omwonenden rondom Schiphol minder last van vlieglawaai.

Een vliegtuig vliegt over een huis in de omgeving van Schiphol.Beeld ANP

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) heeft de nieuwe routes bepaald op aandrang van de Omgevingsraad Schiphol, het overlegorgaan tussen omwonenden, overheden en luchtvaartsector.

ORS vroeg de verkeersleiding om bij nachtvluchten vanaf de Zwanenburgbaan zo veel mogelijk gebruik te maken van vaste routes. dat maakt de hinder onder die aanvliegroutes meer voorspelbaar. LVNL zorgde er juist voor dat het vliegverkeer naar die baan zo veel mogelijk verschillende routes volgt om niet steeds dezelfde omwonenden te storen.

LVNL heeft nu twee routes vastgesteld. De belangrijkste daarvan voert zoveel mogelijk om de woonkernen ten noorden van de Zwanenburgbaan, met name Uitgeest en Zaanstad. Daardoor worden in de Zaanstreek en Noord-Kennemerland minder bewoners gehinderd. Omdat niet alle vliegtuigen op de daartoe benodigde apparatuur beschikken, is er een alternatieve ‘rechte’ route, die meer hinder oplevert.

500 vluchten per jaar 

De impact is bescheiden. De Zwanenburgbaan wordt alleen ingezet als de belangrijkste baan van Schiphol, de Polderbaan, niet bruikbaar is. Jaarlijks gaat het om 500 vluchten. De nieuwe routes worden met ingang van komende zomer ingevoerd.

’Vanuit onze maatschappelijke verantwoordelijkheid vinden wij het belangrijk om de geluidbelasting waar mogelijk terug te dringen,” zegt Jurgen van Avermaete van LVNL. “Door het invoeren van deze nacht nadering wordt hoger aangevlogen met lager motorvermogen en wordt de spreiding van het verkeer kleiner. Dat levert per saldo een afname van de geluidbelasting op.”

Aan de zuidkant van Schiphol wordt een proef met alternatieve vliegroutes tussen Rijsenhout en Leimuiden voortgezet. Van de luchthaven wordt er tussen beide dorpen via een vaste bocht gevlogen. Bij proeven in samenwerking met KLM en Transavia zijn daarmee de afgelopen maanden goede resultaten geboekt.

De ingreep is echter tegen het zere been van de toch al zwaar getroffen gemeente Aalsmeer, omdat de hinder bij Kudelstaart juist toeneemt. Het college heeft luchtvaartminister Cora van Nieuwenhuizen gevraagd om in te grijpen, zodat de algehele hinder in Aalsmeer wordt aangepakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden