Minder schoolverlaters door goede aanpak

Het aantal vroegtijdige schoolverlaters is vorig schooljaar in Amsterdam met zo'n 450 jongeren gedaald. Dat komt neer op twintig procent. Na de herfstvakantie gaat op veel scholen de 'spijbelboete' in om de uitval nog verder terug te dringen.

Archiefbeeld Beeld anp
ArchiefbeeldBeeld anp

Die twintig procent daling lijkt een heleboel, maar is fors minder dan de 32 procent die de gemeente Amsterdam zich vorig jaar tot doel had gesteld. Eén en ander is onderdeel van het convenant Aanval op de uitval; in 2015 mag Amsterdam nog maximaal 907 jongeren tellen die hun school zonder diploma verlaten.

De grootste daling in vroegtijdig schoolverlaters werd gemeten op het mbo. Bij het ROC TOP in Amsterdam nam het aantal het snelst af: in één jaar van 288 naar 78 uitvallers.

Die winst werd vooral behaald, laat teammanager Horeca Justin Schild weten, door de nauwe samenwerking tussen scholen, leerplichtambtenaren en de gemeente. 'Jongeren worden door ons heel direct aangesproken; we zijn een kleine school, dus we kennen iedereen bij naam. Ze voelen zich in de gaten gehouden.'

Eerder werd absentie soms niet goed bijgehouden of niet tijdig doorgegeven. Als er meer dan zestien uur verzuim is in vier weken moet dit bij Bureau Leerplicht Plus worden gemeld.

Controle
Het ROC TOP heeft daarom leerplichtambtenaren op school rondlopen. Yearl Tevreden is zo'n leerplichtambtenaar: 'Voor ik hier begon, kreeg Leerplicht Plus twee meldingen van langdurige absentie per jaar, en toen waren het er ineens 37 in de eerste drie weken. Dat was schrikken natuurlijk. Ik spreek jongeren aan en wanneer nodig bezoek ik ze thuis. We zijn hier niet één of ander buurthuis waar mensen in en uit mogen lopen wanneer ze willen. Waar eerder soms maar een paar leerlingen de lessen bezochten, zitten nu de klassen vol.'

Leerlingen die meer dan zestien uur verzuimen, kunnen vanaf de herfstvakantie behalve een proces-verbaal ook een boete krijgen.
Tevreden: 'Dan moet de leerling per uur verzuim tien euro betalen. Dat kan oplopen tot een maximumbedrag van 160 euro. Het is fijn dat het zo direct is; de leerling voelt het meteen in z'n portemonnee. Nu duurt het soms wel drie maanden voor ze voor de rechter moeten verschijnen.'

Lees vandaag meer in Het Parool

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden