Minder pesten op school, Dekker blijft alert

Het pesten op basisscholen en in het voortgezet onderwijs neemt af. Dat blijkt uit cijfers die staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) maandag bekendmaakte.

ANP
null Beeld anp
Beeld anp

Omdat nog steeds elke dag te veel kinderen er mee te maken krijgen, vindt Dekker dat de strijd tegen pesten op school onverminderd moet worden voortgezet.

Hij geeft die boodschap maandag, bij het begin van de Week tegen het Pesten. Volgens de nieuwste cijfers wordt op de basisschool 10 procent van de leerlingen één keer per maand of vaker gepest. Twee jaar geleden was dat nog 14 procent. Ook op de middelbare school wordt minder gepest. De cijfers laten daar een daling zien van 11 procent in 2014 naar 8 procent in 2016.

Dekker vindt het 'ontzettend goed nieuws' dat tienduizenden kinderen nu met een fijner en veiliger gevoel naar school gaan. Hij wijst erop dat scholen, leraren en andere betrokkenen de afgelopen jaren hard hebben gewerkt om het pesten terug te dringen.

Maar de bewindsman vindt ook dat er nog steeds veel moet gebeuren om te zorgen dat alle kinderen met een goed gevoel naar school kunnen. Elk kind dat wordt gepest is er één teveel, aldus Dekker.

Hij hoopt dat de nu ingezette daling de komende jaren doorzet. "Ik ben er van overtuigd dat het bij iedereen inmiddels tussen de oren zit dat pesten aangepakt moet worden. Dus ik vertrouw erop dat scholen, ouders en leerlingen zich blijven inzetten in de strijd tegen pesten, net als ik."

De aandacht voor pesten verhevigde vier jaar gelden na een aantal zelfmoorden. Scholen versterkten hun anti-pestaanpak en onder anderen Dekker en toenmalig Kinderombudsman Marc Dullaert kwamen met een plan van aanpak.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden