Column

Minder personeel! Meer computers! Veiligheid! Vooruitgang!

Jeroen WollaarsBeeld Floris Lok

Tijdens het Bevrijdingsconcert stond ik met een satellietbusje van de NOS op de Amstelsluizen. Niet bepaald de gevaarlijkste plek van de stad, maar veiligheid voor alles. Als er tussen wal en water géén hekje staat van minstens 110 centimeter hoog, is het dragen van een zwemvest verplicht.

Of je nou al 25 jaar sluiswachter bent en je zwemdiploma van A tot F hebt; je moet zo'n ding om. Nieuwe managers bij Waternet, nieuwe regels. Ik hoor bij de categorie mensen die dat betutteling noemen, maar zij noemen het vooruitgang.

Over vooruitgang in sluizen- en bruggenland is sowieso veel te zeggen. De brugwachter zal namelijk uit ons straatbeeld verdwijnen. Hij of zij wordt vervangen door iets dat zo lelijk heet dat het alleen daarom al gedoemd is te mislukken: de Centrale Objecten Bediening. Het idee is dat alle bruggen met camera's worden bediend vanuit één centrale plek. En dat systeem werkt volgens ingewijden voor geen meter.

Gehrels heeft die centrale laatst geopend. Ze drukte op een knop en wonder boven wonder ging er in Noord toen een brug open. Allemaal hartstikke fake, wordt gefluisterd. Want dat bruggenbediensysteem werkt zo slecht dat ergens achter in de zaal iemand 'nu' fluisterde in een mobiele telefoon en iemand anders in Noord op het oude vertrouwde knopje drukte.

Op een ander moment ging de brug wel automatisch open. Maar dan midden in de nacht. Uit zichzelf. En niemand weet hoe het kwam: een bug in een brug. Ondertussen wordt de echte introductie van op afstand bestuurbare bruggen elke twee weken uitgesteld. En schijnt Dick Maas de filmrechten al gekocht te hebben.

Minder personeel! Meer computers! Veiligheid!
Vooruitgang.

Ook de organisatie van het Bevrijdingsconcert had zich laten verleiden nieuwe stappen te zetten op het pad van het onvermijdelijke veiligheids- en vooruitgangsdenken. Op alle toegangspasjes hadden ze dit jaar ons burgerservicenummer afgedrukt. Dat ze willen weten wie er bij zo'n evenement backstage mag, is logisch. Maar het opslaan en afdrukken van je bsn is toch echt wat anders. Daar moeten we volgens de overheid zuinig op zijn om fraude tegen te gaan. Dan kun je geen concert organiseren en er vrolijk mee rond gaan strooien, lijkt me.

Op een bepaald moment zag ik mijn cameraploeg met grijze tape in de weer. Ze plakten bij elkaar dat bsn af op hun pasjes. 'Want daar heeft niemand wat mee te maken.'

Dat vond ik pas echte vooruitgang.

verslaggever bij NOS Nieuws
j.wollaars@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden