Minder pardonzoekers

AMSTERDAM - In Amsterdam zullen hooguit vijftienhonderd voormalige asielzoekers in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. Dat is een kwart minder dan verwacht.Dat zegt Simon Bontekoning, projectleider namens de gemeente. Eerder ging de gemeente uit van tweeduizend personen. Van de vijftienhonderd zullen waarschijnlijk nog zo'n tweehonderd afvallen, omdat ze niet aan de voorwaarden voor het pardon voldoen.

Het pardon voor uitgeprocedeerde asielzoekers werd vorig jaar ingevoerd na de formatie van het kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie.

Vluchtelingenwerk opende in juli een loket voor 'uitgeprocedureerde' asielzoekers in de Zuiderkerk. Omdat het aantal aanmeldingen in de eerste maanden beperkt was, werd het loket langer open gehouden. Vanaf begin dit jaar is dat verplaatst naar het reguliere kantoor van Vluchtelingenwerk aan het Surinameplein. Er worden vooral lopende zaken afgehandeld. Ook kunnen zich nog nieuwe gegadigden voor het pardon melden, omdat er geen einddatum voor is. ''We hebben de deur op een kiertje gehouden,'' zegt Bontekoning.

Asielzoekers moeten aantonen dat ze voor april 2001 asiel hebben aangevraagd. Ook moeten ze aantonen dat ze het hele jaar 2006 in Nederland zijn geweest. Als dat niet direct lukt, krijgen ze steun van Vluchtelingenwerk en de gemeente, die probeert bewijzen daarvoor te vinden. Bontekoning: ''Tot nu toe hebben de zaken die we hebben beoordeeld, de toets der kritiek kunnen doorstaan.''

Bij de start van de pardonregeling was er een felle discussie over wat er zou moeten gebeuren met de gegevens van vreemdelingen die niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Vreemdelingenzaken drong er bij de gemeenten op aan die gegevens aan de IND te overhandigen, zodat die vreemdelingen uitgezet zouden kunnen worden. De gemeenten voelden daar echter niets voor. Uiteindelijk was volgens Bontekoning vooral een theoretische discussie, omdat van mensen die geen recht hebben op een vergunning geen gegevens worden vastgelegd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden