Minder paddo-ellende in Amsterdam

Ambulances in Amsterdam zijn de afgelopen maanden minder vaak opgeroepen voor paddoproblemen. Foto ANP/Lex van Lieshout Beeld
Ambulances in Amsterdam zijn de afgelopen maanden minder vaak opgeroepen voor paddoproblemen. Foto ANP/Lex van Lieshout

AMSTERDAM - Ambulances in Amsterdam zijn de afgelopen maanden minder vaak opgeroepen voor paddoproblemen. Dat bleek donderdag tijdens het hoger beroep van de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops (Vlos) tegen het paddoverbod van minister Ab Klink (Volksgezondheid).

Het paddoverbod ging op 1 december 2008 in. In de eerste twee maanden daarna het verbod waren er vier oproepen voor een mogelijk paddo-incident. In de maanden december 2007 en januari 2008 was dat nog 21 keer. Volgens landsadvocaat Arnoud Boorsma is de daling een aanwijzing is dat het paddoverbod werkt. De advocaten van de Vlos vinden deze conclusie te voorbarig en zijn vinden de GGD aan hun zijde. Pas na het eerste kwartaal van 2009 kan er volgens de gezondheidsdienst een betrouwbare conclusie worden getrokken.

De Vlos eiste gisteren bij het Haagse gerechtshof dat het paddoverbod wordt geschrapt, omdat Klink onzorgvuldig te werk zou zijn gegaan bij aanpassen van de Opiumwet. Hij zou zich hebben laten leiden door enkele incidenten. Zo sprong een Franse toeriste in 2007 naar verluidt onder invloed van paddo's van een brug. Maar, stelt raadsman Willem van der Werf van de smartshops, een oorzakelijk verband tussen het paddogebruik en dit incident en andere is nooit bewezen.

De smartshophouders vinden dat Klink een risicoanalyse van het
Assessment en Monitoring nieuwe drugs (CAM) negeert. Een verbod is volgens het CAM onnodig omdat paddo's weinig gevaar vormen voor de (volks)gezondheid. De onderzoekers pleiten voor een betere voorlichting over de risico's en een betere regulering.

''De minister is niet verplicht de adviezen van het CAM over te nemen,'' zegt landsadvocaat Boorsma in een reactie daarop.

Voorlichting zou weinig helpen, omdat het maar de vraag is of de smartshops hun voorlichtingstaak serieus nemen. Verder zou de regulering van de verkoop en het gebruik voor de overheid onbegonnen werk zijn. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden