Minder ontruimingen van huurwoningen in Amsterdam

Het aantal ontruimingen van huurwoningen in Amsterdam daalt fors. Vorig jaar slonk het aantal ontruimingen in de stad van 749 in 2014 tot 595. De daling doet zich zowel voor bij particuliere huurwoningen als bij sociale huurwoningen.

Dit heeft de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) dinsdag bekendgemaakt. De daling zet nu al vier jaar door. In 2011 werden nog 837 huurwoningen ontruimd.

Volgens de woordvoerder van de AFWC, Berthilde Lammertink, is de daling voor een groot deel te danken aan het feit dat corporaties veel aandacht schenken aan huurders met huurschuld. Huurders van corporatiewoningen worden sinds 2009 via het stedelijk project Vroeg Eropaf sneller benaderd als zij huurachterstanden hebben.

DWI
Sindskort worden huurders met betalingsproblemen en een uitkering geholpen doordat de Dienst Werken Inkomen (DWI) rechtstreeks de huur kan betalen aan de woningcorporaties. Veel woningcorporaties volgen het voorbeeld van Rochdale, die in 2014 en 2015 bij wijze van proef als eerste begon met het systeem van directe betalingen van de huur voor bijstandsgerechtigden door DWI. Het aantal gedwongen ontruimingen daalde daardoor bij Rochdale met veertig procent, vergeleken met de periode van voor het project.

In 329 van de 450 ontruimingen van sociale huurwoningen vorig jaar in Amsterdam was sprake van een opgelopen huurschuld. Volgens de woordvoerder betreft het aandeel huurschuld ook in voorgaande jaren gemiddeld ongeveer driekwart van het totaal.

Fraude
De overige 121 ontruimingen waren het gevolg van onder andere woonfraude als gevolg van illegale verhuur, vakantieverhuur en andere vormen van fraude.

Eerder dit jaar verscheen een persbericht van de gemeente over de toename van woonfraude in Amsterdam. Bestrijding van de woonfraude leidde er toe dat 956 sociale huurwoningen vrijkwamen en opnieuw konden worden verhuurd. Het grootste deel ervan betrof huurders die, nadat fraude was ontdekt, vrijwillig hun huis verlieten. Slechts in een klein deel van de gevallen kwam de rechter er aan te pas. Die aantallen zitten in de jongste cijfers over de huis-uitzettingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden