Minder ontruimingen Amsterdamse kraakpanden

Het aantal ontruimingen van kraakpanden in Amsterdam is de afgelopen jaren afgenomen. In 2017 zijn 45 adressen ontruimd, twee jaar eerder waren dat er nog 220.

Michiel Couzy
Ontruiming van de Tabakspanden in de Spuistraat Beeld anp
Ontruiming van de Tabakspanden in de SpuistraatBeeld anp

Dit blijkt uit antwoorden van burgemeester Femke Halsema op vragen van VVD, Forum voor Democratie en CDA. Deze partijen wilden opheldering over het Amsterdamse kraakbeleid en deden navraag naar het aantal kraken in de stad.

Uit het overzicht van de gemeente blijkt dat in 2017 45 panden zijn ontruimd, de meesten in Zuid (13) en Centrum (9). Een jaar eerder waren dat er nog 33. In de eerste vijf maanden van 2018 zijn 11 panden ontruimd.

Afname
Dat is een afname in vergelijking met de jaren daarvoor. In 2015 waren 220 adressen ontruimd, de meeste in Centrum: 65, waarvan 48 op conto kwamen van de Tabakspanden in de Spuistraat. Dat jaar werd ook een woonblok in de Ruysdaelstraat ontruimd, goed voor 47 adressen.

In de jaren 2011 tot 2015 shommelt het aantal ontruimingen tussen de 128 en 142. In 2010, het jaar waarin het kraakverbod inging, werden op 89 adressen plus één woonblok de krakers op straat gezet.

De gemiddelde duur van een kraak is ook gedaald, van bijna zes maanden in 2010 tot twee maanden in 2017.

Procedure
In De Telegraaf klaagde corporatie Stadgenoot over de lange tijd die het duurde voordat tot ontruiming werd overgegaan, soms zes maanden. Volgens Halsema kan het Openbaar Ministerie direct na een aangifte tot ontruiming overgaan. Dat kan na zeven dagen al. Als de krakers een kort geding aanspannen, dan duurt deze procedure maximaal acht weken.

Stadgenoot deed in sommige gevallen pas na een maand aangifte of stuurde de benodigde stukken pas na drie maanden op. Anders was de ontruiming binnen acht weken geklaard, aldus Halsema.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden