Minder miljonairs door crisis

AMSTERDAM - Ook miljonairs lijden onder de economische crisis. Door de recessie telde Nederland het afgelopen jaar bijna vijftienduizend dollarmiljonairs minder dan in 2007.

Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van adviesbureau Capgemini en zakenbank Merrill Lynch naar het aantal mensen met een vermogen van minstens één miljoen dollar, exclusief hun woning en consumptiegoederen. Dit is een internationale maatstaf.

Het aantal miljonairs in ons land kromp ruim twaalf procent, van 120.600 in 2007 naar 105.900 eind 2008. In euro's gemeten, beschikken deze vermogende particulieren over minimaal 650.000 euro.

Daarmee is een einde gekomen aan de jarenlange groei van de groep rijken in Nederland. In 2006 groeide het aantal nog met bijna negen procent, maar in 2007 zwakte de groei al af naar iets minder dan drie procent.

Het effect van de dollarkoers is met de rekenmethode van de onderzoekers vrijwel geneutraliseerd. Daarnaast was de dollarkoers vorig jaar redelijk stabiel ten opzichte van de euro.

Wereldwijd was vorig jaar een afname te zien van vijftien procent. Daarmee is het aantal miljonairs door de crisis in een klap terug op het niveau van 2005. Hun totale vermogen nam bijna twintig procent af tot iets minder dan 33 miljard euro.

Ook de rijken houden onder druk van de crisis de hand op de knip. Vooral liefdadigheidsorganisaties hadden pech. Hoewel de uitgaven aan goede doelen aanvankelijk op peil bleven, zijn de rijken in het laatste kwartaal van 2008 minder geld gaan uitgeven en doneerden dat geld ook nog eens aan minder goede doelen, zo blijkt uit het onderzoek. Luxe verzamelobjecten zoals snelle auto's, jachten, jets en kunst bleven daarentegen wel in trek. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden