Minder mensen laten zich testen op soa's

Het aantal mensen dat zich laat testen op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) daalt. Mensen die niet meer terechtkunnen bij de GGD zijn huiverig om naar de huisarts te gaan.

Beeld anp

Het aantal gratis soa-testen dat de GGD mag doen, is sinds vorig jaar ingeperkt. Deze door het rijk opgelegde maatregel heeft gezorgd voor een daling van het aantal testen bij de GGD Amsterdam: in 2014 waren dat er 46.000, vorig jaar 40.000.

Niet alle groepen die zich voor 2015 kosteloos konden laten testen, komen daar nu nog voor in aanmerking. Zo moeten autochtone heteroseksuelen ouder dan 25 jaar die in een half jaar met minstens drie mensen onbeschermde seks hadden en geen klachten ervaren, betalen voor een test.

Risicogroepen
Door de beperkte capaciteit kunnen sommige groepen die wel gratis mogen testen maar niet bij de allergrootste risicogroepen horen, ook niet altijd meer terecht bij de GGD.

Lang niet alle mensen die bij de GGD nul op rekest krijgen, gaan vervolgens naar de huisarts om zich te laten testen. Sterker nog, het aantal soa-testen door huisartsen in Amsterdam nam vorig jaar af.

Deels kan dit verklaard worden doordat mensen zichzelf kunnen testen op sommige ziektes, maar GGD Amsterdam vermoedt dat ook het eigen risico en het privacyaspect mensen ervan weerhoudt naar de huisarts te gaan.

Huisarts
D66-raadslid Meltem Kaya maakt zich zorgen over de toegankelijkheid van de soa-poli's. "Mensen die recht hebben op een gratis test, worden weggestuurd. Dat hoeft geen probleem te zijn als zij bijvoorbeeld naar hun huisarts gaan, maar of dat gebeurt, is onduidelijk. Bovendien kan een soa-test bij de huisarts algauw 220 euro kosten en is het veel minder anoniem."

Kaya vreest dat mensen zorg gaan mijden, met alle negatieve gevolgen voor de volksgezondheid van dien.

Kaya wil dat wethouder Eric van der Burg (VVD, Zorg) op zoek gaat naar mogelijkheden om het aantal gratis testen door de GGD te vergroten. Volgende week wordt het onderwerp besproken in de gemeenteraad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden