Minder, maar wel zeer ernstig geweld op voetbalveld

Het aantal excessen op het voetbalveld is, een jaar na de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, volgens de KNVB flink afgenomen. Maar wat er gebeurt, is onverminderd ernstig.

Wesley Meijer
null Beeld VI Images/Jaap Hoek
Beeld VI Images/Jaap Hoek

'Nog steeds zijn er mensen die zich vergalopperen,' zegt Guus Posthumus, KNVB-manager van de regio waartoe Amsterdam behoort. 'Het is heel gevaarlijk om conclusies te trekken over de sfeer. Een volgend exces of drama kan elk weekend gebeuren. Maatregelen kunnen niet in één keer de sfeer veranderen.'

Na de dood van Nieuwenhuizen verscherpte de KNVB een aantal regels. Ook clubs zelf kwamen met plannen om het geweld tegen te gaan. Met succes, zo lijkt het: tot nu toe zijn dit seizoen landelijk 97 excessen (buitensporig geweld) geregistreerd. Dat zijn er veel minder dan in hetzelfde seizoen vorig jaar: toen waren het er 211.

'Het bewustzijn bij verenigingen is toegenomen,' zegt Koen Adriaanse van de KNVB in Zeist. 'Sportiviteit en respect staan nu bijna overal op de agenda.'

Zeeburgia
Toch gaat het nog vaak ernstig mis. In Amsterdam kregen dit jaar onder anderen spelers van WV-HEDW en FIT net als Nieuwenhuizen schoppen tegen het hoofd terwijl ze op de grond lagen. Ook werd Zeeburgia bijna uit de competitie gehaald na een vechtpartij en beledigingen.

Op 2 december 2012 schopten tieners van de B1 van het Amsterdamse Nieuw Sloten grensrechter Nieuwenhuizen van tegenstander Buitenboys tegen hoofd en bovenlichaam. Een dag later overleed hij aan zijn verwondingen. Zes spelers zitten nog vast. Op 19 december is de uitspraak in het hoger beroep. Alle andere spelers van het team zijn gestopt, net als de trainer.

Lees vandaag (2-12) meer in Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden