Minder loon voor personeel Diakonie: 'Dat bedrijf is niet voor niets failliet gegaan'

Werknemers van de failliete zorgaanbieder Thuiszorg Diakonie krijgen een lager loon bij Tzorg, de partij die de activiteiten overneemt.

Elisa Hermanides en Bas Soetenhorst
Archiefbeeld Beeld anp
ArchiefbeeldBeeld anp

Het gaat in veel gevallen om een verlaging met twintig procent tot ongeveer tien euro per uur. Dat blijkt uit gegevens die voormalige werknemers van de failliete zorgaanbieder aan deze krant hebben verstrekt.

De SP heeft zich het lot van deze werknemers aangetrokken. Volgens de gemeenteraadsraadsfractie van de partij wordt het personeel door Tzorg 'schandalig behandeld'. Het loonbod is wel conform de cao.

Werknemers benadeeld
Zeker de helft van de 450 medewerkers wordt door Tzorg overgenomen. Wethouder Eric van der Burg liet vanochtend in de gemeenteraad weten het 'ongelooflijk rot' te vinden voor de mensen die het betreft. Behalve het lagere loon zijn de overige arbeidsvoorwaarden ook slechter en medewerkers krijgen een contract voor slechts zes maanden.

Toch heeft de wethouder begrip voor het handelen van Tzorg. 'Bij Thuiszorg Diakonie stonden er tegenover de kosten van het personeel onvoldoende werkuren. Dat is een van de oorzaken waardoor Thuiszorg Diakonie failliet is gegaan.'

Datzelfde zegt directeur Mark van den Berg van Tzorg: 'Dat bedrijf is niet voor niets failliet gegaan. Thuiszorg Diakonie had die mensen te hoog ingeschaald.'

Lees vandaag meer in Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden