'Minder loon in ruil voor betere voorwaarden'

Veel werknemers willen best een deel van hun salaris inleveren als zij daarvoor een grotere leaseauto, een beter pensioen of een inhoudelijk interessantere baan terugkrijgen. Dat blijkt uit het dinsdag verschenen Nationaal Salaris Onderzoek van carrièreplatform Intermediair en de Nyenrode Business Universiteit onder bijna 80.000 Nederlanders.

null Beeld anp
Beeld anp

Volgens de studie vindt zeker een kwart van de Nederlanders zijn huidige salaris te laag. Vooral vrouwen zijn van mening dat zij meer loon verdienen, stellen de onderzoekers. Maar wanneer werknemers wordt voorgelegd of zij netto salaris willen inleveren in ruil voor betere secundaire arbeidsvoorwaarden, dan blijkt een grote groep mensen daartoe bereid te zijn.

Vooral een inhoudelijk interessantere baan is een gewild doel. Meer dan 41 procent van de werknemers zou daarvoor zelfs 4,1 procent van hun netto salaris inleveren. En 38 procent van de ondervraagden gaf aan genoegen te nemen met minder loon in ruil voor een pensioen dat later 10 procent hoger ligt.

Wanneer het voortbestaan van iemands arbeidsbetrekking op het spel staat, zegt een derde van de respondenten bereid te zijn om een loonsverlaging van 3 procent te accepteren als zij daardoor hun baan kunnen behouden.

Ook extra verlofdagen en een grotere, betere leaseauto zijn volgens het onderzoek in trek bij werknemers. Ruim een kwart wil toeleggen voor vijf extra vakantiedagen en 16,5 procent zou dat doen voor een mooiere leaseauto.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden