Minder incidenten met verwarde mensen in Amsterdam

De Nederlandse politie meldde over 2015 elf procent meer incidenten met verwarde mensen. In Amsterdam daalde het aantal juist, waarschijnlijk als gevolg van een nauwere samenwerking tussen de politie en de geestelijke gezondheidszorg.

Er zijn meer acuut psychiatrische onderzoeken, maar minder incidenten met verwarde mensenBeeld Ted Struwer

Een man die tegen de woningcorporatie zegt dat de buren hem thuis afluisteren. Een man die zich in een portiek met een mes toetakelt. Een vrouw die in de Hema declameert dat ze de nieuwe heiland is. Het zijn mensen die overlast veroorzaken en voor wie de politie uitrukt, maar de kern van het probleem is psychiatrisch.

Het aantal mensen dat landelijk via de rechter wordt gedwongen tot psychiatrische zorg is sinds 2000 meer dan verdubbeld, tot 24.594. In Amsterdam steeg het aantal gedwongen opnames de afgelopen vijftien jaar met bijna zeventig procent, tot 884. De Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam, de crisisdienst, deed vorig jaar 1946 acuut psychiatrische onderzoeken. Dat is elf procent meer dan het jaar ervoor.

Samenwerking
Opvallend genoeg heeft de Amsterdamse politie in 2015 voor het eerst in jaren minder incidenten (6235) gerapporteerd die vallen onder 'overlast door een verward, overspannen persoon'. De politie vermoedt dat de nauwere samenwerking met de geestelijke gezondheidszorg, waarbij verwarde mensen niet meer automatisch naar het bureau worden gebracht, ertoe heeft geleid dat agenten minder tijd kwijt zijn aan deze groep.

Het ­Amsterdamse project loopt sinds 2014. Een van de redenen voor de stijging van het aantal verwarde personen ligt in een beleidswijziging van de geestelijke gezondheidszorg, zegt ­Jeroen Zoeteman, psychiater en manager behandelzaken van de Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam.

'De afbouw van het aantal bedden in psychiatrische instellingen loopt niet in de pas met de opbouw van de ambulante zorg. Het risico dat mensen zich op straat verward gedragen neemt toe. Als het met iemand niet zo goed gaat, werd hij vroeger in de kliniek gehouden, nu gaat ie eerder met ambulante zorg naar huis.'

Ook vereenzaming speelt een rol, meent Zoeteman. 'Als een stoornis niet in een vroeg stadium door naasten wordt opgemerkt, kan dat leiden tot verwardheid op straat.'

Hij wijst ook op de gevolgen van het verplichte eigen risico voor alle verzekerde zorg van 385 euro. Hij noemt dat in het geval van acute psychiatrie een weeffout in het systeem. 'Iemand met een gebroken been weigert zelden zorg, maar iemand in een manische episode wel. Als wij zo'n man adviseren medicatie te nemen omdat we denken dat er psychose zal volgen, stuiten we vaak al op onwil. Laat staan dat iemand ook nog moet betalen voor die medicatie.'

Lees dinsdag (09-02) in Het Parool: Van de straat, niet naar de cel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden