Minder huisuitzettingen door snelle schuldhulp

Het aantal huisuitzettingen van Amsterdammers die de huur niet meer kunnen betalen, is flink afgenomen. Schuldenaars krijgen eerder hulp.

De gemeente heeft de laatste jaren maatregelen genomen om het aantal schuldenaren en huisuitzettingen aan te pakken Beeld anp
De gemeente heeft de laatste jaren maatregelen genomen om het aantal schuldenaren en huisuitzettingen aan te pakkenBeeld anp

In 2016 kwamen 545 gezinnen op straat te staan, blijkt uit de laatste cijfers van de gemeente. Dat is een daling van acht procent ten opzichte van een jaar eerder. In vergelijking met tien jaar geleden is het aantal huisuitzettingen met bijna duizend gedaald.

Ook het aantal beslagleggingen op uitkeringen is afgenomen. In 2014 had bijna een kwart van alle uitkeringsgerechtigden in de stad minstens één beslaglegging, in 2016 was dat nog 14 procent.

Dit wil niet zeggen dat Amsterdammers minder schulden hebben. Nog altijd 38.000 huishoudens in de stad kampen met problematische schulden. Zo'n 20.000 jongeren in Amsterdam hebben grote schulden, dat is 15 procent van het totaal.

Uitkeringen
Het grote verschil is dat mensen met grote financiële problemen sneller hulp krijgen. In 2016 meldden 8500 Amsterdammers zich bij de schuldhulpverlening, één procent meer dan een jaar eerder.

De gemeente heeft de laatste jaren maatregelen genomen om het aantal schuldenaren en huisuitzettingen aan te pakken.

Zo melden corporaties, verzekeraars en de gemeentebelastingen het als een huurder of verzekerde twee maanden niet betaalt. Dan staat direct een schuldhulpverlener voor de deur. In 2016 kwamen 10.495 van dit soort meldingen binnen, ruim 200 meer dan in 2015.

Daarnaast houdt de gemeente de huur in op uitkeringen als mensen in de problemen zitten. Op deze manier wordt voorkomen dat ze worden uitgezet. Inmiddels gebeurt dit bij 285 mensen. Dat toch nog meer dan 545 gezinnen uit huis worden gezet, komt volgens een gemeentewoordvoerder doordat mensen schuldhulp kunnen weigeren. Ook is in dit soort gevallen vaak sprake van woonfraude.

Boedelopslag
Doordat het aantal huisuitzettingen zo is afgenomen, stopt Amsterdam met de boedelopslag. Als een gezin op straat komt te staan, voert de gemeente de huisraad af en slaat die op in een loods. Amsterdammers hebben dan drie maanden de tijd om hun spullen op te halen, anders gaan die naar de kringloopwinkels van Rataplan.

Deze boedelopslag kost de stad te veel geld en helpt te weinig mensen. Op 1 juli wordt de laatste inboedel uit de loods gehaald. Voortaan moeten corporaties en particuliere verhuurders de opslag regelen.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden