Plus

'Minder handhaving? Het lijkt hier nu al het Wilde Westen'

Door extra inzet in de binnenstad zullen andere stadsdelen het met nog minder handhavers moeten doen. Een slecht idee, vinden de winkeliers in Nieuw-West. 'Er loopt hier nou eenmaal een hoop gespuis.'

Veel winkels in Tussen Meer, ook de winkel van Essam El-Bayaa, zijn afgelopen jaren meerdere keren overvallen Beeld Maarten Brante
Veel winkels in Tussen Meer, ook de winkel van Essam El-Bayaa, zijn afgelopen jaren meerdere keren overvallenBeeld Maarten Brante

Meerdere overvallen maakte Essam El-Bayaa (53) de afgelopen elf jaar mee in zijn winkel GSM Osdorp, op het rustige deel van Tussen Meer, net over de brug. Daar verkoopt hij een allegaar aan spullen, van telefoonkaarten tot fruitschalen en van oordoppen tot handpersen.

Eén keer was iemand zelfs zo brutaal om tien uur 's ochtends binnen te komen, zwaaiend met een ­pistool, terwijl zijn vrouw - nog aan de koffie - achter de toonbank stond. Maar het leek erop, vindt El-Bayaa, dat het de afgelopen jaren juist iets is verbeterd in de buurt.

Het is pas vier uur 's middags, maar buiten zet de schemering al in. Veel winkeliers openen en sluiten dezer dagen in het donker. Dan is het prettig als er handhaving loopt voor extra ogen op straat en een veilig gevoel.

En juist dat veilige gevoel wil nog weleens ontbreken, bijvoorbeeld door de overvallen, waar veel winkeliers en hun werknemers hier in Tussen Meer, Osdorp, ooit mee te maken hebben gehad. Donderdagavond nog moest kapsalon Hizi Hair er net na sluitingstijd aan geloven.

Hangjongeren
Het aantal overvallen en de onveiligheid in Nieuw-West nemen al enige tijd toe, zegt stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud (PvdA), maar het aantal handhavers nam de afgelopen jaren juist af als gevolg van bezuinigingen. En de komende tijd moet het stadsdeel het met nog minder doen.

Vorige week kondigde burgemeester Eberhard van der Laan aan de binnenstad prioriteit te geven boven de andere stadsdelen. Hij wil in het centrum meer handhaving - zeventig agenten en zeventig handhavers, onder meer afkomstig uit de overige stadsdelen - inzetten om de overlast, criminaliteit en verloedering tegen te gaan. Volgens Baâdoud gaat die extra inzet ten koste van de veiligheid in Nieuw-West.

Het is een mening die winkeliers van Tussen Meer delen. Hangjongeren, overvallen, afval op straat, wat Piet van Driel (35) van Enorm Van Driel, voor ijzerwaren en gereedschappen, ­betreft is handhaving keihard nodig. "Ze zijn hartstikke bijdehand, het breekijzer komen ze gewoon hier halen en aan donderdagavondverkoop doen we al niet meer. Minder handhaving? Het lijkt hier nu al het Wilde Westen."

Lijntje met politie
De gemeentelijke handhaving mag dan geen politie zijn, wanneer ze rondlopen helpt het wel degelijk, zeggen de winkeliers. Van Driel: "Ze hebben misschien geen wapen, maar er loopt wél iemand die een korte lijn heeft met de politie. Jongeren hangen dan minder op straat, mensen lopen lekkerder buiten en ook een schonere buurt kan ook bijdragen aan een gevoel van veiligheid."

"De deur is open voor iedereen," zegt winkelier El-Bayaa, "maar dan is het ook fijn als er mensen op straat zijn die een oogje in het zeil houden. Iemand die je duidelijk op straat herkent en waardoor je het gevoel krijgt dat je wordt beschermd. Zeker in de winter is dat voor deze buurt heel belangrijk."

Het maakt verschil als handhaving er is, zegt ook Wil Hoeve (60) van Bakkerij Hoeve, bijvoorbeeld als een werknemer alleen in de winkel staat. "Er loopt hier nou eenmaal een hoop gespuis."

Extra handhavers

Stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud vreest voor de veiligheid in Nieuw-West, nu handhavers uit zijn stadsdeel ingezet gaan worden in de binnenstad, om er de ernstigste overlast te bestrijden. Een deel van de handhavers komt van flexibele teams, die dus alleen nog in het centrum worden ingezet en elk stadsdeel levert één tot twee extra handhavers.

Zoveel zorgen als Baâdoud, maakt zijn collega in Oost, Ivar Manuel, zich niet: "Oost is anders dan Nieuw-West, het is in Oost veiliger. De beperking van de handhavingscapaciteit is maar tijdelijk. We moeten alle zeilen bijzetten, maar we gaan het redden."

Ook Gerolf Bouwmeester, bestuurder in West, is minder gealarmeerd dan zijn collega in Nieuw-West. "Ik maak me geen zorgen over de veiligheid in West. De horecahandhaving komt wel onder druk te staan, dat is een punt van aandacht."

Een belangrijker thema vindt hij dat men gaat beseffen dat 'meer met minder' niet mogelijk is. "Er zijn al ontzettend veel bezuinigingen geweest. Elke keer dat de gemeenteraad wil dat iets een prioriteit wordt, betekent het dat het ergens anders vanaf moet. Dat is elke keer weer schipperen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden