'Minder handhaving door problemen in Centrum? Gekkenwerk'

De inzet van extra handhavers in de drukke binnenstad gaat ten koste van de veiligheid in Nieuw-West, zegt stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud.

Beeld Nieuw-West

De onveiligheid in Nieuw-West neemt al enige tijd toe, zegt Baâdoud. "Het aantal overvallen stijgt. We hadden er laatst een in een kapperszaak, in een zonnestudio, bij bakkers, je kunt het zo gek niet verzinnen."

Geen wonder, want de handhaving in het stadsdeel is de laatste jaren afgenomen als gevolg van de bezuinigingen die Amsterdam doorvoert.

"Stadsdelen hebben twintig procent van de handhavers overgedragen aan het flexibele team dat de gehele stad bestrijkt. Die zien wij niet zo vaak ­terug in Nieuw-West. En mijn veiligheidscoördinatoren werken nu voor de burgemeester."

Ten koste van andere zaken
Daar blijft het niet bij. Burgemeester Eberhard van der Laan kondigde vorige week aan dat een team van 140 handhavers de overlast, criminaliteit en verloedering in de drukke binnenstad te lijf gaat. Dat is een grote wens van bewoners en ondernemers in het centrum en van de gemeenteraad.

Die extra agenten en gemeentelijke handhavers moeten ergens vandaan komen. Daarom waarschuwde Van der Laan dat deze aandacht voor het centrum ten koste gaat van andere zaken in de stad.

Inbraken
Van het Donkere Dagen Offensief bijvoorbeeld, waarbij de politie probeert de piek aan overvallen en inbraken in de winter tegen te gaan. Daarnaast kampen stads­delen al met een tekort aan handhavers. Dat zal door deze extra inzet in de binnenstad in elk geval niet afnemen, aldus Van der Laan.

"Daar ben ik niet blij mee," zegt Baâdoud. "Het Donkere Dagen Offensief is nota bene bij ons begonnen, omdat het aantal inbraken hier relatief hoog is. Het kan toch niet waar zijn dat ik tegen de burgers in mijn stadsdeel moet zeggen dat we minder gaan handhaven op inbraken, omdat de binnenstad een probleem heeft? Dit is gekkenwerk."

Groei
De binnenstad heeft grote problemen door de drukte, onderkent Baâdoud. "Ik ben ook niet tegen extra capaciteit in het centrum, maar wij moeten in Nieuw-West ook meer doen. Ons stadsdeel groeit, het aantal inwoners neemt toe."

"We krijgen hier meer evenementen, om de binnenstad te ontlasten. We zijn sinds kort verantwoordelijk voor Sloterdijk, dat zich ontwikkelt tot nieuw woon- en uitgaansgebied. Het stapelt zich op."

140

Honderdveertig handhavers worden vrijgemaakt voor het Centrum.

Toch heeft de stadsdeelvoorzitter niets aan te merken op Van der Laan. "Hij toont daadkracht. Maar de gemeenteraad moet zorgen dat meer middelen vrij worden gemaakt voor veiligheid in onze stad. Wij doen ons best, maar onze capaciteit gaat al jaren achteruit."

"Het is onterecht dat de drukte in de binnenstad een wissel trekt op andere stadsdelen. Daar moet de gemeenteraad iets aan doen."

De raad heeft onlangs drie miljoen euro uitgetrokken voor handhaving. Toch is dat niet genoeg, vindt Baâdoud.

Noodklok
"In de jaren daarvoor is voor een veel groter bedrag bezuinigd. Ook door dit college, met goedkeuring van deze gemeenteraad. Hierover heb ik in 2015 al de noodklok geluid. Maar dat heeft weinig opgeleverd. Dat de raad nu extra geld uittrekt vanwege de drukte in de binnenstad, helpt ons niet."

"Ik zou ook minister Ard Van der Steur willen oproepen om meer agenten vrij te maken voor Amsterdam. De stad groeit enorm door het toerisme. Het aantal branden neemt toe, maar het brandweerkorps krimpt. Dat gaat niet goed."

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden