Plus Bouwwoede

Minder groen, meer hoogbouw bij de Sloterplas

De woningnood in Amsterdam is groot. Daarom wil de gemeente door de hele stad vijftigduizend nieuwe huizen bouwen - de plannen zijn vastgelegd in Koers 2025. Wat moet daarvoor wijken? Vandaag deel 25, het slot van de serie.

De kop van de Sloterplas in Nieuw West Beeld Marc Driessen

Anouk de Wit staat aan de noordoever van de Sloterplas, vlak naast wat zij omschrijft als 'het Copacabana van Amsterdam': de statige boulevard met hoge walmuren en een prachtige iepenlanen.

Met behulp van de afstand tussen de bomen naast het stuk braakliggende grond, waar de meidoorns onlangs al zijn gerooid, probeert de directeur van het Van Eesterenmuseum een indruk te geven van het formaat van haar nieuwe pand.

"Ja, het paviljoen komt dan ongeveer tot hier. Dertig meter lang, en bijna helemaal transparant. In november gaan ze van start met het bouwen en volgend jaar juni kunnen we open," zegt ze.

Ruimte creëren
Het museum richt zich op de naoorlogse stedenbouw van Cornelis van Eesteren, die in 1929 als hoofd van de dienst Stadsontwikkeling de taak kreeg om een uitbreidingsplan voor de stad te maken dat de woonbehoefte tot 2000 kon opvangen.

De huidige strategienota Koers 2025 staat haaks op de ideeën van Van Eesteren. Nu gaat het niet om uitbreiding van de stad, maar om verdichting. De 50.000 extra huizen moeten de komende tien jaar binnen de bestaande grenzen worden gebouwd.

Van Eesteren wilde juist ruimte, door brede ­lanen, laagbouw en veel groen - zoals in de onder zijn leiding aangelegde wijken in Nieuw-West, Buitenveldert en delen van Noord nog steeds te zien is. In Koers 2025 wordt voorgesteld om stadsstraten met hoge woondichtheid te creëren, waarbij laagbouw wordt vervangen door hoogbouw en groen wordt opgeofferd.

Volle oevers
Daarmee verdwijnt Van Eesteren langzaam uit de stad. En worden de oevers van de tussen 1948 en 1956 gegraven Sloterplas steeds voller. De wijk Noorderhof, gekenmerkt door de gesloten bouwblokken die hard ­botsen met de ideeën van Van Eesteren, wordt op dit moment al uitgebreid richting de noordwestzijde van de Sloterplas.

En in Koers 2025 wordt voorgesteld om rond de Kop van de Sloterplas - het gebied achter de boulevard - 500 nieuwe woningen te bouwen, hoewel nog onduidelijk is waar die precies moeten komen.

Er worden stadsstraten met hoge woondichtheid gecreëerd Beeld Laura van der Bijl

Al voor die tijd zal de nu vaak stille boulevard drukker worden. Het vroegere café Oostoever is volledig verbouwd en op die plek opent binnenkort het gigantische terras van restaurant Suada. En ook het Van Eestermuseum strijkt dus neer aan de oevers. "Maar in de deelplannen voor Slotermeer uit 1939 had Van Eesteren hier al een paviljoen ingetekend," zegt De Wit.

Ze vertelt over het idee 'van paleis tot plas', dat je vanaf de Dam vrijwel in een rechte lijn naar de Sloterplas kunt rijden. Een ketting van bestemmingen moet straks zorgen dat de stad ook echt de Ring oversteekt: er is het restaurant, het museum, de jachthaven met horeca, de foodtrucks bij het verbrede strand en Hotel Buiten.

Copacabana
De openbare ruimte van de Noordoever van de Sloterplas is op dit moment slecht onderhouden. De Wit hoopt dat daar verandering in komt en dat het hier ­levendiger wordt, dat het echt een beetje Copacabana-achtig wordt.

Van Eesteren, die zich bij het ontwerpen van de Sloterplas heeft laten inspireren door de Maschsee in Hannover, zou meer activiteit aan de plas volgens De Wit wel zien zitten. "Hij was altijd erg bezig met hoe mensen zich gedroegen in de stad. Want dat vond hij wel belangrijk: de stad moest goed gebruikt worden en in de openbare ruimte moest er voor de mensen iets te beleven zijn."

Dit was het laatste deel uit de serie Bouwwoede. Hier lees je alles terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden