Minder giftig gas stikstofdioxide in de atmosfeer

In heel Europa is de concentratie stikstofdioxide (NO2) in de lucht tussen 2004 en 2010 sterk afgenomen. Op sommige plekken zelfs tot 50 procent. Dat heeft het KNMI becijferd, zo liet het instituut vandaag weten. In Nederland is de concentratie tot een kwart gedaald.

ANP/Redactie
©Thinkstock Beeld
©Thinkstock

De daling komt volgens de onderzoekers door maatregelen die de uitstoot van de stof beperken, zoals schonere motoren en industrie. Op de kaarten is ook duidelijk het in gebruik nemen van kolengestookte elektriciteitscentrales in Europa terug te vinden, maar ook is te zien dat elektriciteitscentrales schoner zijn gaan produceren.

Maar ook de economische recessie van 2009 heeft een even groot aandeel in de afname, aldus het KNMI.

Recessie
Op basis van satellietmetingen van het Nederlandse ozon meetinstrument (OMI) hebben Patricia Castellanos en Folkert Boersma van het KNMI en verbonden aan de TU Eindhoven, jaarkaarten gemaakt van NO2-concentraties boven Europa. De kaart van 2009 toont zo'n sterke afname van NO2-concentraties boven Europa, dat dit niet alleen te verklaren valt met de invoering van milieumaatregelen. De analyse van de twee toont aan dat de afname voor een minstens zo groot deel komt door de economische recessie. Hierdoor is er minder verkeer en neemt de industriële productie af, waardoor ook de uitstoot van vervuilende stoffen vermindert. Dat effect is duidelijk te zien op de kaarten met satellietmetingen van OMI in 2009 en 2010.

Stikstofdioxide is een van de luchtvervuilende stoffen in de atmosfeer die het OMI in kaart brengt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden