Minder geld, veel meer studenten: zijn bezuinigingen onvermijdelijk?

Louise Gunning, de voorzitter van het college van bestuur van de UvA, werpt keer op keer in onmacht haar handen omhoog. De bezuinigingen, waar de studenten zo boos over zijn, zijn haar opgelegd uit Den Haag. Niks aan te doen. Is het vingerwijzen terecht?

Hanneke Keultjes
Louise Gunning legt het de studenten nog maar eens uit. Beeld anp
Louise Gunning legt het de studenten nog maar eens uit.Beeld anp

Hoe zit het precies met de geldstroom tussen Den Haag en de Universiteit van Amsterdam?
Alle universiteiten in Nederland krijgen ieder jaar een zak met geld. Dat geld komt uit drie potjes: een bijdrage van het rijk, een bijdrage van wetenschappelijke organisaties als de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en een bijdrage van private stichtingen en bedrijven. De rijksbijdrage is veruit het grootste bedrag.

Hoeveel geld krijgt de UvA dit jaar van het ministerie van Onderwijs?
€ 402.693.000. In 2013 was het 450 miljoen, maar op de lange termijn gezien is de daling beperkt: in 2009 kreeg de UvA 403 miljoen uit de rijkskas. Een deel is bestemd voor onderwijs, een deel voor onderzoek. Het college van bestuur beslist hoe dit wordt verdeeld over de faculteiten.

Wat is het probleem?
De faculteit geesteswetenschappen (maar ook de rechtenfaculteit) krijgt de komende jaren minder geld. Dat heeft het college van bestuur besloten. In het jaarverslag staat dat deze opleidingen 'een dalende omzet' hebben. Dat heeft te maken met de bekostiging van het aantal studenten. Als een opleiding te klein is, met te weinig inschrijvingen, wordt die niet rendabel meer geacht. Dat is een keuze van de universiteit zelf, daar bemoeit het ministerie van Onderwijs zich niet mee. De faculteit geesteswetenschappen moet op de begroting van 82 miljoen in 2018 7 miljoen euro structureel bezuinigen.

Maar dat is toch niet de schuld van het ministerie?
Nee. Of toch wel? Het geld dat van het ministerie van Onderwijs naar de UvA gaat, wordt niet veel minder. Daar staat tegenover dat de studentenaantallen de afgelopen jaren zijn gestegen, van 232.000 in 2009 naar 254.000 in 2014. Voor het komende collegejaar verwacht de Vereniging van Universiteiten (VSNU) zelfs een recordaantal studenten - terwijl de financiën ook dan gelijk blijven of dalen. Het komt erop neer dat een universiteit per student in 2009 15.500 euro kreeg en dat dat in 2014 was gedaald naar 14.300 euro. Den Haag laat de universiteit dus wel degelijk de broekriem aanhalen.

Het college van bestuur bepaalt toch uiteindelijk waar het geld naartoe gaat?
Ja. Maar de bestuurders zeggen min of meer gedwongen te worden vooral geld te investeren in studies die veel studenten trekken. Een studie waar maar één of twee studenten aan beginnen, maar waar wel een heel programma voor moet worden georganiseerd, is dan een grote kostenpost. De kleine talen Deens en Tsjechisch krijgen nu respijt, meldde het college van bestuur gisteren. Die hebben tot 2018 om hun levensvatbaarheid te bewijzen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden