Minder geld naar ontwikkelingshulp door crisis

De problemen in de Europese economie raken de uitgaven aan ontwikkelingshulp. Die namen vorig jaar voor het tweede jaar op rij af en gingen daarbij in het sterkste tempo achteruit sinds 1997. Dat meldde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) woensdag.

Redactie
Ter illustratie Beeld anp
Ter illustratieBeeld anp

De uitgaven aan hulp lagen vorig jaar 4 procent lager dan in 2011. In dat jaar was de hulpstroom al met 2 procent geslonken. Het is voor eerst sinds 1996 en 1997 dat de uitgaven 2 jaar achter elkaar zijn gedaald.

Vooral in de probleemlanden van de eurozone werd hard in het hulpbudget gesnoeid. Zo gingen de hulpuitgaven van Spanje door de helft en namen de uitgaven van Italië met bijna 35 procent af. Maar ook de sterkere eurolanden hadden minder geld over voor ontwikkelingshulp. In België zakten de uitgaven met 13 procent. De hulpstroom uit Nederland werd 6,6 procent kleiner.

Hulp verschoof van de armste landen naar middeninkomenslanden. Zo ontvingen Afrikaanse landen in totaal bijna 29 miljard dollar (22,5 miljard euro) minder hulp dan in 2011. Dit kwam mede doordat er in dat jaar nog veel hulp werd verleend in het kader van de Arabische Lente. De OESO verwacht dat de hulp uitgaven dit jaar weer licht zullen stijgen.

De Europese Commissie in Brussel betreurt het dat de meeste EU-lidstaten nu op ontwikkelingshulp beknibbelen. De commissie roept de Europese landen op te blijven streven naar de gemeenschappelijke doelstelling om in 2015 0,7 procent van het totale bruto nationaal inkomen in de EU aan hulp te besteden.

Commissaris Andris Piebalgs (Ontwikkelingssamenwerking) benadrukt dat de EU, ondanks besparingen, nog steeds meer dan de helft van de wereldwijde ontwikkelingshulp levert. De unie bleef in 2012 dus de grootste donor. De EU-lidstaten zullen echter fors meer aan ontwikkelingshulp moeten uitgeven om aan hun verplichtingen te voldoen, aldus Piebalgs.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden