Plus

Minder doden door geweld in 2018, wel heftigere liquidaties

In Amsterdam vielen dit jaar vijftien doden door geweld, twee minder dan in 2017. Drie keer ging het om liquidaties. Onder de slachtoffers waren heel jonge jongens - en de broer van een kroongetuige.

Paul Vugts
Politielinten nabij de locatie van een schietpartij aan de Beethovenstraat in Amsterdam waarbij een zwaargewonde gevallen is. Beeld Remko de Waal / ANP
Politielinten nabij de locatie van een schietpartij aan de Beethovenstraat in Amsterdam waarbij een zwaargewonde gevallen is.Beeld Remko de Waal / ANP

1.
17 januari Een onbekende schiet de Amsterdamse crimineel Anass el Ajjoudi (29) in de Cornelis Springerstraat in De Pijp vier, vijf keer in zijn borst. Hij sterft op straat. De schutter springt in een lichtgekleurd busje dat later op de Buitensingel in Duivendrecht uitbrandt.

In het milieu heeft El Ajjoudi, 'Boeloeloe' of 'spook' in het Arabisch, een reputatie als klusjesman van de groep rond Benaouf A. en Houssine A., die sinds 2012 is verwikkeld in een onderwereld­vete. Hij stond al jaren op een dodenlijst.

2. en 3.
26 januari Agenten die even na middernacht afkomen op een melding van een hevige vechtpartij in een appartement aan de Nieuwezijds Voorburgwal, treffen er twee Duitsers aan. De 56-jarige is zwaargewond, de 25-jarige die hem waarschijnlijk heeft neergestoken, belaagt de agenten. Een agent schiet hem dood. De oudere man overlijdt later ook, in het ziekenhuis. De mannen hadden de woning gehuurd via Airbnb.

4.
26 januari
Twee mannen komen het buurthuis bij de speeltuin op Wittenburg binnen, waarschijnlijk op zoek naar Gianni L. (dan 19), die in november al eens is neergeschoten op Kattenburg. Ze beginnen te schieten.

L. raakt zwaargewond, een 20-jarige stagiaire wordt geraakt in haar ­benen en stagiair Mohammed Bouchikhi (17), die tevergeefs is weggedoken, wordt van dichtbij doodgeschoten. Hij heeft niets met crimi­naliteit van doen.

De 25-jarige crimineel Emilio 'Millie' G. uit Zuidoost wordt verdacht van betrokkenheid bij de schietpartij, maar de recherche heeft te weinig bewijs om hem daarvoorin de cel te houden. Hij wordt momenteel vervolgd voor twee andere schietpartijen in
Zuidoost.

5.
23 februari De 34-jarige Bulgaar Hristo H. wurgt volgens de recherche zijn zus (36) in haar woning aan de Leusdenhof in Zuidoost. Haar dochter vindt haar zwaargewond onder kussens en een stapel koffers in haar bed. Ze sterft later in het ziekenhuis.

H. zit vast in afwachting van een psychiatrisch onderzoek. Hij heeft bekend geweld te hebben gebruikt in ruzies, maar zegt de dood van zijn zus niet te hebben gewild.

1. De uitgebrande auto aan de Buitensingel in Duivendrecht vlak na de schietpartij in de Amsterdamse Cornelis Springerstraat. Beeld Michel van Bergen / ANP
1. De uitgebrande auto aan de Buitensingel in Duivendrecht vlak na de schietpartij in de Amsterdamse Cornelis Springerstraat.Beeld Michel van Bergen / ANP

6.
15 maart
De Bosnische Serviër Goran Tasic (46) wordt met een automatisch geweer geliquideerd in de Piet Mondriaanstraat in Slotervaart. Zelf is hij meermaals voor moord of doodslag veroordeeld. Hij lijkt te zijn vermoord vanwege een conflict met een Servische drugsbende. Bij ­leden van die bende wordt maanden later 1,7 miljoen euro gevonden in een huis in de Fred. Roeskestraat in Zuid. Het onderzoek loopt nog.

7.
29 maart
Zes dagen nadat justitie zijn broer Nabil B. heeft gepresenteerd als kroongetuige, wordt de onschuldige ondernemer Reduan B. (41) in zijn beletteringsbedrijf aan de tt Melissaweg in Noord doodgeschoten door Shurandy 'Andy' S. (40). Die bekent. Justitie eist 28 jaar cel. De rechtbank doet 10 januari uitspraak.

Alles wijst erop dat de door Nabil B. van vele moorden ­beschuldigde groep van de voortvluchtige ­Ridouan Taghi hem stuurde, maar Andy S. zwijgt over zijn opdrachtgevers.

4. Bloemen op de plek bij wijkcentrum Wittenburg op de Oostelijke Eilanden in Amsterdam na de dodelijke schietpartij. Beeld Robin Utrecht / ANP
4. Bloemen op de plek bij wijkcentrum Wittenburg op de Oostelijke Eilanden in Amsterdam na de dodelijke schietpartij.Beeld Robin Utrecht / ANP

8.
2 mei
De negentienjarige Raymildo Landveld wordt rond 23.10 uur doodgeschoten in een auto in de Krootstraat in Zuidoost. Een 29-jarige Amsterdammer raakt gewond. Een stel in een toevallig passerende auto wordt ook beschoten, maar blijft ongedeerd.

Twee Amsterdammers van 22 en 23 jaar worden aangehouden, maar snel weer vrijgelaten. De familie organiseert een stille tocht. Broer Virgil krijgt in november vijf jaar cel voor een aanslag met een granaat op de auto van ex-Ajaxvoetballer Evander Sno.

9.
30 juli
De Kroaat Ivan Serdarusic (62) wordt ­tegen 15 uur door een kleine gespierde kale man doodgeschoten in Ferilli's Caffè in de Beet­hovenstraat. Hoewel de schutter veel sporen achterlaat en duidelijk herkenbaar op camerabeelden staat, is hij nog niet gearresteerd.

10.
1 september
Bij thuiskomst na een vakantie vinden familieleden een 44-jarige taxichauffeur van Marokkaanse origine doodgestoken in hun huis in de C.J.K. van Aalststraat in Oost. Hij was thuis gebleven om het huis op te knappen.

In november arresteert de politie vervolgens in de Zuid-Franse havenstad Sète de 24-jarige Marokkaan Amza G. op grond van een Europees aanhoudingsbevel. Hij had als klusjesman in het huis in Amsterdam gewerkt. Een bebloed T-shirt, vingerafdrukken en zijn mobieltje leidden de politie naar hem toe. G. ontkent de dader te zijn.

8. Op woensdagavond 2 mei omstreeks 23.10 uur heeft er een schietpartij plaatsgevonden in de Krootstraat in Amsterdam Zuidoost. Beeld Michel van Bergen
8. Op woensdagavond 2 mei omstreeks 23.10 uur heeft er een schietpartij plaatsgevonden in de Krootstraat in Amsterdam Zuidoost.Beeld Michel van Bergen

11.
3 september Guno D. (47) steekt in een woning in de Raphael Lemkinstraat in Zuidoost in razernij veertien keer in op zijn vriendin Eartha Mosart (45), met wie hij uit Suriname naar Nederland is ge­emigreerd en al zeventien jaar een relatie had. Ze bezwijkt in het ziekenhuis aan verwondingen in hoofd, borst en buik.

In de rechtbank vertelt D. in een opwelling te hebben gestoken, omdat hij op haar smartphone expliciete foto's en filmpjes had gezien van haar met een andere man. "De duivel moet in mij zijn getreden." Hij krijgt elf jaar cel, zoals justitie heeft gevorderd.

12. 13. en 14.
1 oktober Buren horen knallen in een woning aan de ­Herculesstraat in Zuid. De politie treft er twee vrouwen van 67 en 30 jaar, een meisje van 5 jaar en een man van 50 aan: Iraniër Hossein Shafii Baftiy. De recherche gaat er al snel van uit dat hij zijn vrouw, hun dochtertje en haar oma heeft doodgeschoten en vervolgens zelfmoord heeft gepleegd.

15.
10 oktober Op de Dolingadreef in Venserpolder in Zuidoost wordt de negentienjarige Gondilio Lowland even voor 15.30 uur in zijn buik geschoten. Hij is niet meer te redden. De volgende dag arres­teert de politie een 20-jarige verdachte. Lowland vormde als rapper Bolle met zes ­vrienden rapgroep Sevengang. Honderden vrienden, familieleden en kennissen houden een stille tocht, gekleed in zijn lievelings­kleuren groen en wit.

12, 13 en 14. Bloemen bij de familie woning aan de Herculesstraat Beeld Eva Plevier
12, 13 en 14. Bloemen bij de familie woning aan de HerculesstraatBeeld Eva Plevier
null Beeld Jet de Nies / Het Parool
Beeld Jet de Nies / Het Parool

Parool telt 15, politie en justitie 14
Waar Het Parool 15 doden door geweld telt in Amsterdam in 2018, komen politie en justitie uit op 14. Het verschil zit in de waardering van het incident op 26 januari in een woning aan de Nieuwezijds Voorburgwal.

Daar schoot een agent de 25-jarige Duitser dood, die waarschijnlijk net zijn 56-jarige landgenoot had doodgestoken.

Politie en justitie tellen slachtoffers die door de politie zijn gedood niet mee, zolang de Rijksrecherche niet heeft vastgesteld dat er sprake is van doodslag (of zelfs moord).

Het Parool telt een dergelijk slachtoffer wél mee, aangezien sprake is van een dode door geweld. Zo liepen de tellingen van de krant en van de overheid vaker uiteen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden