Nieuws

Minder dierproeven nodig door nieuwe internationale richtlijnen

Bij de ontwikkeling van medicijnen voor zwangere vrouwen hoeven voortaan mogelijk honderdduizenden proefdieren minder te worden gebruikt. Dat komt doordat een internationale richtlijn voor medicijnonderzoek wordt aangepast, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

null Beeld ANP/Robin van Lonkhuijsen
Beeld ANP/Robin van Lonkhuijsen

Voordat medicijnen op mensen worden getest, zijn er vier fases waarbij dierproeven plaatsvinden. Voorheen werden in al deze fases op grote schaal dierproeven uitgevoerd. Volgens de aangepaste richtlijn is dat nu pas bij fases 3 en 4 nodig waardoor het aantal dierproeven in fases 1 en 2 kan verminderen. Peter Theunissen van het CBG stelt dat dit wereldwijd waarschijnlijk tot 300.000 a 400.000 minder proefdieren per jaar leidt.

Naar schatting - weinig landen publiceren deze cijfers officieel - worden wereldwijd per jaar 115 miljoen proefdieren gebruikt. In Nederland zijn wel officiële cijfers van het aantal proefdieren bekend. In 2017 werden testen gedaan op 530.568 proefdieren.

De nieuwe richtlijnen van het CBG gelden specifiek voor het onderzoeken van de schadelijkheid van medicijnen tijdens de zwangerschap. Waar nu nog op twee diersoorten - ratten en konijnen - moet worden aangetoond dat de medicijnen niet schadelijk zijn voor het ongeboren kind, volstaat voortaan testen op één soort met aanvulling van een labonderzoek.

In vitro

Veel dierproeven kunnen namelijk worden vervangen door zogenoemde in vitro-testen. Bij deze testen wordt bijvoorbeeld onderzoek gedaan met gekweekte cellen. Daarnaast blijven dierproeven voorlopig nog wel nodig, want niet alles in vitro worden getest.

Het CBG, dat nauw betrokken is geweest bij de aanpassing van de richtlijn, gelooft dat het in de toekomst mogelijk wordt om medicijnen geheel zonder dierproeven te testen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden