Minder banen voor vmbo'ers

AMSTERDAM - Vmbo-leerlingen die een technische opleiding volgen, krijgen de komende jaren problemen bij het vinden van een een baan. Bedrijven vervangen laagopgeleid personeel door mensen met een mbo-opleiding.

Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Hiteq, centrum voor technische opleidingen en beroepen. De afgelopen jaren waren technici met een vmbo-opleiding erg populair op de arbeidsmarkt. Er was een groot tekort aan elektrotechnici, metaalbewerkers, installateurs en automonteurs.

Door de economische crisis zal de werkgelegenheid voor deze groepen op korte termijn afnemen. Maar ook op de lange termijn is er een groot probleem, zegt Koen Dingemans van Hiteq. "De werkgelegenheid voor laagopgeleide technici neemt de komende jaren structureel af. In 2020 zullen er voor hen aanzienlijk minder banen zijn."

Deze trend staat los van de huidige recessie, stelt Dingemans. "Beroepen veranderen door de tijd. Een installatiemonteur kan nu gewoon een verwarming plaatsen. Maar de komende jaren komen er intelligente systemen bij, waardoor de monteur ook moet programmeren."

Werkgevers stellen door deze ontwikkelingen hoge eisen aan het personeel. "Ze nemen liever een mbo'er in dienst." Onlangs is op een aantal vmbo's de ambachtsschool in ere hersteld, om meer technici op te leiden.

Die leerlingen dreigen door de ontwikkelingen in de problemen te komen. "Ook die groep moet zich blijven ontwikkelen, door een mbo-opleiding te doen of zich bij te scholen op de werkvloer." (MICHIEL COUZY)

De afgelopen jaren waren technici met een vmbo-opleiding erg populair op de arbeidsmarkt. Er was een groot tekort aan elektrotechnici, metaalbewerkers, installateurs en automonteurs. Foto ANP/Jasper Juinen Beeld
De afgelopen jaren waren technici met een vmbo-opleiding erg populair op de arbeidsmarkt. Er was een groot tekort aan elektrotechnici, metaalbewerkers, installateurs en automonteurs. Foto ANP/Jasper Juinen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden