Minder aandacht voor geheime liefdes

AMSTERDAM - Is Valentijn vooral een dag om geheime liefdes op de hoogte te brengen van je gevoelens, dit jaar geeft de stille aanbidder zijn gevoelens niet zo snel prijs.Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van Q & A Research & Consultancy, uitgevoerd onder 2100 Nederlanders in opdracht van EDITOR Gifts & Cards.

In 2007 deed ruim 13 procent iets voor een geheime liefde, dit jaar is dat gedaald naar ruim 8 procent. Het merendeel van de Nederlanders (ruim 84 procent) doet wel iets voor zijn of haar partner of vrienden.

Opvallend is dat vooral mannen iets doen voor iemand op wie zij stiekem verliefd zijn. Meer dan de helft van de mannen verstuurt wel eens anoniem een kaartje. Van de vrouwen stuurt ruim 28 procent een kaartje zonder afzender.

Volgens het onderzoek weet 97 procent van de Nederlanders dat Valentijnsdag op 14 februari is. Ruim 30 procent besteedt aandacht aan de dag van de liefde. Vorig jaar was dat nog 27 procent. Zowel mannen (ruim 86 procent) als vrouwen (ruim 81 procent) zijn van plan dit jaar er iets aan te doen. Overigens blijken vrouwen meer aandacht te besteden aan familie dan aan mannen. Mensen in de leeftijd van 55 tot 65 jaar hebben minder belangstelling voor Valentijn.

De Nederlander geeft dit jaar gemiddeld zo'n 29 euro uit. In 2007 was dat nog ongeveer 33 euro. Volgens het onderzoeks- en adviesbureau koopt men dit jaar minder sieraden en geurtjes in vergelijking met 2007. Dit jaar kiest de Nederlander eerder voor een bloemetje, iets lekkers of alleen een kaart.

De mensen die niets aan Valentijnsdag doen (45 procent), vinden deze dag te commercieel (51 procent) of complete onzin (36,6 procent). (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden