'Minaretverbod in strijd met geloofsvrijheid'

BERN - Een verbod op het bouwen van minaretten is in strijd met de vrijheid van geloof. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International dinsdag naar aanleiding van een referendum zondag in Zwitserland over het opnemen van een verbod op het bouwen van minaretten in de grondwet.

Amnesty International stelt dat een verbod op het bouwen van minaretten is in strijd met de vrijheid van geloof. ANP Beeld
Amnesty International stelt dat een verbod op het bouwen van minaretten is in strijd met de vrijheid van geloof. ANP

Een minaret is de toren van een moskee, van waaruit vijfmaal daags wordt opgeroepen tot gebed. ''Een algeheel verbod op het bouwen ervan zou het recht van moslims in Zwitserland schenden bij het uiten van hun religie'', stelt Nicola Duckworth van Amnesty. ''Een verbod op het bouwen van minaretten, terwijl je de bouw van kerktorens wel toestaat, is geloofsdiscriminatie.''

Het referendum is een initiatief van leden van de conservatieve en populistische Zwitserse Volkspartij (SVP), die 27 procent van de stemmen kreeg bij de federale verkiezingen van 2007. Ze menen dat minaretten geen religieus karakter hebben, omdat het bouwwerk niet in islamitische geschriften wordt genoemd. ''Ook in islamitische landen zijn er duizenden moskeeën zonder minaretten.'' Daardoor wordt de bouw van minaretten volgens hen niet beschermd door de vrijheid van religie. Het is vooral ''een religieuspolitiek machtssymbool'', argumenteren zij.

Verwachting
Zo'n 4 procent van de bevolking in Zwitserland is moslim. Het land kent honderden gebedsruimtes, vooral in commerciële en particuliere gebouwen, en telt vier minaretten.

De Zwitserse regering en veel politieke partijen raden aan 'nee' te stemmen, net als lokale christelijke, islamitische en joodse leiders. Zij vinden verder dat het referendum een bedreiging vormt voor vreedzame banden tussen religies en voor de integratie van moslims in Zwitserland.

De algehele verwachting is dat het referendum geen meerderheid haalt, maar tegenstanders van de volksraadpleging zijn er niet helemaal gerust op. Vorige week bleek uit een opiniepeiling dat 46 procent van de Zwitsers tegen minaretten is, 39 procent ze accepteert en 15 procent geen mening heeft. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden