Milos P. verdacht van meer moorden

HAARLEM - Justitie heeft de 50-jarige Milos 'Bato' P. op de korrel, die in februari samen met Willem Holleeder en Maruf 'Paja' M. werd gearresteerd in verband met de liquidatie van drugshandelaar Srdjan Miranovic. Maar het OM koestert veel meer verdenkingen tegen de man, zo bleek gisteren tijdens een pro-formazitting bij de rechtbank in Haarlem.

P. zou ook betrokken zijn bij de liquidatie van Amsterdammer Erwin Tra in december 1993 en hij zou in december 1999 eigenhandig de Amsterdamse xtc-handelaar Ronald van E. door het hoofd hebben geschoten. Van E. overleefde deze aanslag, maar is blijvend invalide geraakt.

In deze twee zaken geldt 'Bato' formeel als verdachte, evenals in de zaak-Miranovic. Inmiddels lopen er ook onderzoeken naar zijn betrokkenheid bij twee mislukte pogingen (in 1996 en 2000) om Heineken-ontvoerder Cor van Hout te vermoorden. Van Hout werd uiteindelijk in januari 2003 geliquideerd. In dat onderzoek zijn nog geen verdachten aangehouden.

Officier van justitie Michiel Zwinkels zei niet uit te sluiten dat de lijst beschuldigingen tegen P. nog verder zal worden uitgebreid. P. zou in de jaren negentig actief zijn geweest voor het beruchte onderwereldduo Sam Klepper en John Mieremet (zelf geliquideerd in respectievelijk oktober 2000 en november 2005). De diverse afrekeningen en pogingen daartoe hangen volgens justitie met elkaar samen.

De aanleiding om de zaken opnieuw tegen het licht te houden, vormen uitlatingen over het bloedige onderwereldgeweld van de ook al vermoorde vastgoedtycoon Willem Endstra. Hij sprak in 2003 en 2004, tot enkele maanden voor zijn dood, in het diepste geheim met de Amsterdamse recherche.

Die gesprekken vormden het begin van het onderzoek naar Holleeder en diens afpersingspraktijken, waarvoor hij inmiddels is veroordeeld. Het OM en de nationale recherche putten echter ook nieuwe aanwijzingen uit de gesprekken voor een groot aantal vastgelopen moordonderzoeken.

Volgens Endstra heeft Holleeder de beroepsmoordenaars overgenomen van 'Spic en Span' (de bijnamen van Klepper en Mieremet, die hun geweldsklussen 'schoon' lieten opknappen). Holleeder is verdachte in de zaak-Miranovic, maar zit er niet voor in voorarrest. Ook Maruf M. en Sefto B. zouden zijn betrokken in het moordcomplot. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden