Milli Görüs tegen toezicht

AMSTERDAM - Er komt geen raad van toezicht om de financiële en juridische autonomie van Milli Görüs Amsterdam - en de op integratie gerichte koers van de Westermoskee - te bewaken.Fatih Dag, voorman van Milli Görüs en zijn bestuur willen van de overeenkomst af die op 14 september 2006 door alle betrokkenen is ondertekend.

Volgens de overeenkomst zou de raad uit drie leden bestaan: een benoemd door Het Oosten, een door het Amsterdams Centrum voor Buitenlanders en een door de vereniging Westermoskee.

Volgens Doede Jaarsma van het Oosten, betekent dat niet dat de woningcorporatie haar eis heeft laten vallen dat de te bouwen Westermoskee een 'op integratie gerichte koers moet gaan varen'.

Het Oosten is met het bestuur van de moskee aan het zoeken naar een alternatief waarmee die koers gewaarborgd kan worden, aldus Jaarsma. ''We zoeken naar een oplossing die ook in de harten van de leden van Milli Görüs leeft.''

Afgelopen maandag trok Het Oosten na vier dagen onderhandelen op het nippertje een kort geding in tegen Milli Görüs. De corporatie vreesde dat de exploitatiemaatschappij van Milli Görüs, Manderen bv, de aanvraag voor een bouwvergunning wilde intrekken. Volgens de dagvaarding zijn er bestuursproblemen bij Manderen bv en is het de vraag wie bevoegd is tot onderhandelen. Ook zou de positie van voorzitter Dag als statutair bestuurder omstreden zijn. Daarom had Het Oosten ook Dag gedagvaard.

Het Oosten heeft al vele miljoenen geïnvesteerd in het project, dat niet alleen als een architectonisch juweel wordt gezien, maar ook als voorbeeld van integratie moet dienen. Het Oosten ontkent echter dat het water bij de wijn doet bij haar eis over de toekomstige koers, om de gedane investeringen veilig te stellen. ''Het bestuur van Milli

Görüs heeft ons verzekerd aan de op integratie gerichte koers vast te houden.'' aldus Jaarsma.

Lees vandaag verder in de krant:De miljoenen van de Westermoskee

AMSTERDAM - Honderden Turkse Amsterdammers hebben met geld en sieraden bijgedragen aan de financiering van de nu omstreden Westermoskee. Volgens sommigen is dat geld verdwenen, maar dat wordt tegengesproken.Probeer nu Het ParoolMeer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden