Update

Milli Görüs mag nog even in moskee blijven

Moslims nemen deel aan een gebed in de Aya Sofia moskee. Foto ANP

AMSTERDAM - De Aya Sofia moskee in Amsterdam-West wordt voorlopig niet ontruimd. Tijdens een kort geding op de rechtbank in Amsterdam kwamen Milli Görüs en woningcorporatie Stadgenoot overeen dat de gelovigen uiterlijk op 31 oktober van dit jaar het pand aan de Postjesweg vrijwillig moeten verlaten. Doen ze dat niet, dan moet Milli Görüs een dwangsom betalen van 20.000 euro per dag.

Waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher sommeerde de gebruikers eerder deze maand op last van Stadgenoot dat ze de moskee afgelopen maandag moesten verlaten. Milli Görüs weigerde dit en stapte in een uiterste reddingspoging naar de voorzieningenrechter. Die slaagde erin beide partijen bij elkaar te brengen, zodat ontruiming door de politie niet meer nodig is.

Voorzitter Fatih Dag van moskeevereniging Aya Sofia, onderdeel van Milli Görüs, gaf tijdens de zitting aan dat de gelovigen hard op zoek zijn naar een alternatieve locatie. De gemeente zou daarbij helpen. Volgens Dag wordt momenteel gekeken naar zes of zeven adressen. Hij verzocht Stadgenoot nog tot na de ramadan, die tot 10 september duurt, te mogen blijven zitten. In eerste instantie leek de woningcorporatie niet te vermurwen. ''Het is mooi geweest. Milli Görüs moet vertrekken'', zei advocaat Bram Craemer namens Stadgenoot.

Maar na een kort overleg konden de partijen, die al jaren met elkaar overhoop liggen, het toch eens worden. Op voorwaarde van de dwangsom voor het geval Milli Görüs zich toch niet aan zijn afspraak houdt. Ook moet de moskeevereniging door Stadgenoot ingehuurde onderzoekers binnenlaten die een asbestinventarisatie moeten maken, zodat een sloopvergunning kan worden aangevraagd. Dat hebben ze tot nu toe geweigerd. Doen ze dat opnieuw, dan volgt wederom een boete van 20.000 euro.

Stadgenoot heeft al in juli 2007 de huurovereenkomst beëindigd omdat ze op deze plek een woonservicecomplex wil bouwen. De gebruikers van het gebedshuis zouden verkassen naar de nieuw te bouwen Westermoskee op het nabijgelegen Rivaterrein. Die had al lang klaar moeten zijn, maar door allerlei conflicten lijkt het er voorlopig niet op dat het prestigieuze gebedshuis er ooit gaat komen. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden