Milli Görüs blaast imamonderwijs nieuw leven in

De Turkse moskeekoepel Milli Görrüs begint een imamopleiding in Amsterdam.

De Westermoskee, een initiatief van Milli Görüs. Beeld anp
De Westermoskee, een initiatief van Milli Görüs.Beeld anp

In september beginnen de eerste studenten in het Amsterdamse hoofdkantoor van Milli Görüs aan de Jan Rebelstraat in Nieuw-West. Vanaf januari moet de opleiding in een eigen pand worden gehuisvest, zegt aanstaand voorzitter van de raad van toezicht Yusuf Altuntas. Het pand is er al, alleen de handtekeningen onder het contract ontbreken nog.

Personeelstekort
Het inhoudelijk gedeelte van de opleiding tot islamitisch geestelijke wordt ingericht door de Amsterdamse International University of Applied Sciences, stichting Milli Görüs treedt op als geldschieter.

Na de eerste voorlichtingsdag hebben zes studenten zich aangemeld. Bij vijftien aanmeldingen kan de studie in september beginnen, zegt Altuntas.

Van de ongeveer vijftig moskeeën die Milli Görüs in Nederland bestiert zitten er toevalligerwijs nu ook vijftien zonder geestelijke. Maar, zegt Altuntas, de intentie van de opleiding is niet om alleen het eigen personeelstekort op te vullen. "We willen breed georiënteerde imams opleiden voor de hele moslimgemeenschap in Nederland. Ze zijn van harte welkom in onze moskeeën, maar het is aan de afgestudeerden waar ze willen gaan werken."

Er zijn al twee hbo-instellingen in Nederland die op deze wijze een imamopleiding aanbieden, de Islamic University of Applied Sciences Rotterdam en de Islamic University Europe of Applied Sciences.

Wisselend succes
Er zijn de afgelopen jaren verschillende initiatieven genomen voor imamonderwijs in Nederland, telkens met wisselend succes. Hogeschool InHolland stopte in 2013 met de opleiding omdat die meer kostte dan opleverde.

De Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam kondigde in 2016 aan zich samen met de Hogeschool Windesheim en datzelfde InHolland te oriënteren op een nieuwe opleiding voor islamitische geestelijken. De gesprekken die daarover zouden worden opgestart, hebben tot dusver echter tot niets geleid.

De VU biedt overigens wel al een aantal islamitisch georiënteerde vakken en vervolgopleidingen aan. Bijvoorbeeld die van geestelijk verzorger op Islamitische grondslag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden