Festival

Milkshake is vrolijk en lekker hitsig

Ook dit seizoen bezoekt Het Parool elk weekend een festival om verslag te doen aan de hand van vier criteria: de mensen, het eten en drinken, de muziek en de aankleding. Deze week: Milkshake. Nog maar vier jaar oud, maar nu al een klassieker onder de festivals.

Peter van Brummelen

Mensen
Voor wie is Milkshake? De organisatie, een samenwerking van Paradiso en Club Air, weet het precies: 'For boys who love girls who love girls who love boys who love boys...'. En je ziet die kreet (geleend uit een liedje van Blur) terug op nog wat T-shirts in het publiek. Alle seksuele geaardheden welkom dus. Je zou zeggen dat dat bij alle dance-evenementen zo is, maar Milkshake legt er extra de nadruk op en dat levert een vrolijk en lekker hitsig festival op.

Veel travestieten in het publiek (de Conchita-look, dus vrouwelijk mét snor dan wel baard, is populair). Veel stoere lesbo's ook. En daar tussenin alles wat maar kan. De leeftijd van de bezoekers is wel hoger dan bij andere dancefestivals. Mensen jonger dan dertig jaar zie je hier weinig. Veertigers en vijftigers des te meer. Meteen bij binnenkomst stuit de bezoeker op een podium met daarop een bende dames van gevorderde leeftijd, een enkeling zelfs boven de zeventig. 'I'm oud and I'm proud' staat op de borden die ze hoog houden.

Aankleding
Het Westerpark is een puike festivallocatie, waar Milkshake met gemak negen podia kwijt kan. Het indrukwekkendste is dat van Supertoys, van de gelijknamige clubavond in discotheek Air. Het is een enorme constructie die er uitziet als een torenflat met allemaal verschillende kamers. In die kamers: dansers. Helemaal onderin het gebouw, je moet even turen voor je hem/haar ziet: de dj van dienst.

Een opvallend ander podium is de door fotograaf Erwin Olaf 'gehoste' evenemententent die oogt als een Chinese opiumkit. De gastheer gaat voor de gelegenheid gekleed in een ouderwets Mao-pak. Vaste prik op Milkshake zijn kermisattracties, waaronder een reuzenrad (geweldig uitzicht over het festivalterrein) en zweefmolen. Rodeorijden kan ook, maar dan wel op een enorme, woestbewegende lul. Het toiletgedeelte op Milkshake heet de W.C. Hooftstraat. Het is zo ruim van opzet dat je nooit in de rij hoeft te staan om de blaas te legen.

Muziek
Dit is geen festival van donkere, onheilspellende techno. Hier wordt feest gevierd en daar hoort vrolijke, vaak ook soulvolle dance bij. Er komen veel classics voorbij, hier en daar ook wat disco. Bij het Vieze Poezendek hoor je muziek die je anders vrijwel nooit hoort op een dancefestival: hiphop en R&B. Het Milkshakepubliek, dat beslist niet alleen wit is, is er gek op.

Een grote publiekstrekker is Willie Wartaal, bekend als rapper van De Jeugd Van Tegenwoordig, maar vandaag aan het werk als dj. Andere publieksfavorieten op het festival zijn Joost van Bellen en Lady Miss Kier, ooit de zangeres van Deee-Lite.

Milkshake heeft een overweldigende hoeveelheid dj's te bieden, maar wie draait waar en hoe laat? Op de Milkshakewebsite staat een tijdschema, verder is geen informatie voorhanden. Blokkenschema's zouden handig zijn geweest. Maar ach, rondslenteren over het terrein is een van dé attracties van Milkshake.

Eten en drinken
Alle tieners zeggen ja tegen mdma? Veel dertigers, veertigers en vijftigers lijken er ook niet vies van. Hongerig word je daar niet van, maar er is genoeg te eten op Milkshake. En meestal van heel behoorlijk kwaliteit. Hotdogs van Brandt & Levie, hamburgers van Burgermeester, er is zelfs een kraam met hapjes van sterrenrestaurant &samhoud. En het immer uitdijende Loetjeconcern heeft ook de festivalmarkt ontdekt. 'Biefstuk met jus is vet' staat boven hun stand.

Wijn is er behalve de slobbervarianten die worden verkocht bij de reguliere drankbuffetten ook in betere en vanzelfsprekend duurdere varianten in een aparte wijnbar. En voor wie nog sneller van zijn munten afwil: er is ook een bar van Moët et Chandon. De tappunten voor gratis drinkwater zijn populairder.

Algemeen oordeel
Aan het einde van de middag begint het even flink te plenzen. Het blijkt niet echt een probleem: de tenten en de vaste binnenlocaties op het terrein bieden de bezoekers pobleemloos beschutting. Geprinte blokkenschema's, een app misschien, zouden bij komende edities handig zijn. Toch kun je rondlopend op Milkshake bijna niet geloven dat dit pas de vierde editie is. Alles voelt vertrouwd, alles loopt gesmeerd. Een klassieker in het festivalwezen, nu al.

null Beeld Eva Plevier
Beeld Eva Plevier
null Beeld Eva Plevier
Beeld Eva Plevier
null Beeld Eva Plevier
Beeld Eva Plevier
null Beeld Eva Plevier
Beeld Eva Plevier
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden