Plus

Miljoenendonatie brengt Holocaustmuseum stap dichterbij

De donatie door het kabinet van 5,6 miljoen euro is veel meer waard, zegt directeur Emile Schrijver van het Nationaal Holocaust Museum. 'De kans dat het gaat lukken, is nu veel groter geworden.'

Patrick Meershoek
Directeur Emile Schrijver tijdens de heropening van het Nationaal Holocaust Museum Beeld ANP
Directeur Emile Schrijver tijdens de heropening van het Nationaal Holocaust MuseumBeeld ANP

Dat de directeur van het Nationaal Holocaust Museum in oprichting in zijn nopjes is met een donatie van 5,6 miljoen euro laat zich raden, maar de gulle gift van het kabinet is in werkelijkheid nog veel meer waard dan dat bedrag, zegt een zeer gelukkige Emile Schrijver.

"Iedere potentiële sponsor die wij benaderen, heeft één vraag: wat doet de overheid? Dat maakt deze bijdrage zo belangrijk. Hij gaat ons helpen een veel groter bedrag bij elkaar te halen."

Dan moeten we denken aan een slordige 18,5 miljoen euro, het bedrag dat nodig is om van het provisorische museum op de begane grond van de voormalige Burgerlijke Kweekschool op de Plantage Middenlaan een volwaardig nationaal museum te maken met een oppervlakte van tweeduizend vierkante meter.

"We verwachten daar zeker drie jaar voor nodig te hebben," zegt Schrijver. "We zijn nog maar net begonnen met de tweede fase van de fondsenwerving."

Imposant bedrag
Dat laatste is de droge omschrijving van een spannende bedeltocht langs alle mogelijke geldschieters, variërend van de regeringen van Duitsland en Oostenrijk tot vermogende privépersonen in de Verenigde Staten.

Schrijver: "Het zijn sponsoren die het onderwerp belangrijk vinden. Het is aan ons om onze verzoeken om een bijdrage zo precies te formuleren, dat zij passen in het beleid van de schenkers. Dat luistert allemaal zeer nauw."

De benodigde 18,5 miljoen euro zijn ook voor de fondsenwervers een imposant bedrag, vertelt Schrijver.

"Met het Joods Cultuur Kwartier, de verzamelnaam voor het Joods Historisch Museum, de Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaust Museum, hebben we een gezamenlijk budget van 6,3 miljoen euro per jaar. Het betekent dat we in de komende drie jaar het dubbele bedrag moeten zien binnen te halen. De kans dat ook dat gaat lukken, is nu veel groter geworden."

Harde feiten
Dat betekent dat ook de plannen een stuk concreter zijn geworden. Het ideaal is een museum dat de gruwel van de Jodenvervolging in beeld brengt, maar ook nadrukkelijk stilstaat bij de effecten van de holocaust in de huidige tijd.

"We presenteren alle harde feiten," zegt Schrijver, "maar het zal anders zijn dan in Washington waar de bezoekers van het Holocaust Memorial Museum eerst door een wagon moeten stappen voor zij bij de eigenlijke tentoonstelling komen."

Schrijver zegt te hopen dat het museum ook een instelling wordt waar wordt gezocht naar de betekenis van de Holocaust. "Daarmee zeggen we ook dat we niet alles precies weten, dat het onderwerp wat ons betreft nog niet volledig in kaart is gebracht. Je ziet dat bijvoorbeeld ook een onderwerp als de Joodse erfpachtgelden de afgelopen jaren plotseling zijn kop opstak. Wij hebben straks een auditorium om ook over zulke onderwerpen van gedachten te wisselen."

Over die erfpachtgelden gesproken: bij de opening van het museum in oprichting deed burgemeester Eberhard van der Laan vorig jaar de suggestie aan de hand om een deel van de tien miljoen euro die Amsterdam beschikbaar stelt, te besteden aan het museum.

Schrijver: "Dat vonden wij natuurlijk prettig om te horen, maar zo ver is het nog lang niet. Er komt een stichting van wijze mannen en vrouwen die naar de besteding van dat geld gaat kijken. Wij wachten af."

Zie ook: Extra geld naar Holocaustmuseum en Namenmonument

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden