Update

Miljoenenboete voor oud-topman van De Key

© anp Beeld
© anp

AMSTERDAM - Ex-directeur Fer Felder van woningcorporatie De Key uit Amsterdam moet 3,2 miljoen euro schadevergoeding betalen aan zijn voormalige werkgever en zijn ontslagvergoeding van een ton terugbetalen. Dit heeft de kantonrechter bepaald.

Felder heeft zich schuldig gemaakt aan 'opzettelijke misleiding', aldus de rechtbank. Hij was betrokken bij een zogeheten ABC-transactie in 2005 van tachtig hectare grond in Zeewolde: de grond werd binnen korte tijd doorverkocht, waarbij een bevriende tussenpersoon van Felder 3,2 miljoen euro verdiende ten koste van De Key.

De raad van commissarissen werd in de waan gelaten dat de grond rechtstreeks van de boer was gekocht.

De Key betaalde bijna 26 miljoen euro voor de grond, in de verwachting dat het bestemmingsplan zou worden gewijzigd, zodat gebouwd zou mogen worden. Dat is niet gebeurd, waardoor de grond nu acht miljoen euro waard is. Onduidelijk is of Felder zelf aan de zaak heeft verdiend.

De Key ontsloeg Felder, directeur van De Principaal - de afdeling projectontwikkeling van De Key - en de medeverdachte, voormalig algemeen directeur Jaap van Gelder, vorig jaar op staande voet. Van Gelder moet nog voor de rechter komen.

Er zijn de laatste tijd vaker corporatiedirecteuren in opspraak gekomen. Rochdale eist zes miljoen euro van de oud-topman Hubert Möllenkamp. Hij zou zich illegaal beloningen en pensioen hebben toegekend. Ook verleende hij gunsten in ruil voor de inrichting van huizen hen kreeg hij of kon hij gebruik maken van dure auto's. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden