Miljoenenboete Air France-KLM nietig verklaard

Een miljoenenboete die de Europese Commissie in 2010 oplegde aan KLM is woensdag van tafel geveegd door het Gerecht van de Europese Unie.

Air France-KLM reageerde verheugd op het besluit Beeld anp
Air France-KLM reageerde verheugd op het besluitBeeld anp

Brussel legde in totaal ongeveer 790 miljoen euro aan boetes op vanwege kartelvorming op de luchtvrachtmarkt. KLM moest ruim 127 miljoen euro betalen, zustermaatschappij Air France ruim 182 miljoen en Martinair, dat deel uitmaakt van de groep Air France-KLM, 29,5 miljoen euro. De boetes zijn allemaal nietig verklaard, omdat er volgens de rechters tegenstrijdigheden zaten in de argumentatie van de Europese Commissie.

Air France-KLM reageerde verheugd op dat besluit, maar wees erop dat daartegen nog wel beroep kan worden aangetekend. Het luchtvaartconcern heeft al geld opzij gezet om eventuele boetes te kunnen betalen. Inclusief rente waren die voorzieningen eind september goed voor een bedrag van 380 miljoen euro.

Kartel
Negen andere luchtvaartmaatschappijen kregen destijds ook boetes voor deelname aan het vermeende kartel, waaronder British Airways (ruim 104 miljoen) en Singapore Airlines (ruim 74 miljoen). De bestrafte vervoerders stapten vervolgens naar de rechter.

De luchtvaartbedrijven zouden tussen 1999 en 2006 afspraken hebben gemaakt over hoe ze om zouden gaan met brandstof- en veiligheidstoeslagen. Volgens Brussel zagen ze er ook op toe dat geen kortingen werden toegestaan.

Lufthansa en dochter Swiss International Air Lines werden ook gezien als deelnemers aan het kartel, maar kregen geen boete omdat ze de Europese Commissie informeerden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden