Miljoenen zorggeld naar interimmers

DEN HAAG - Ruim een kwart van de ziekenhuizen betaalt jaarlijks vele miljoenen aan salarissen van interimbestuurders. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

De interimmers verdienen grofweg twee tot drie keer zo veel als bestuursleden in vaste dienst. In totaal ging er in 2006 en vorig jaar 6,75 miljoen euro naar interimbestuurders en de bureaus die voor hen bemiddelden, zo stelt RTL Nieuws vast op basis van tweehonderd jaarverslagen over de jaren 2006 en 2007.

Gemiddeld verdienen de interimbestuurders dertigduizend euro per maand, met een uitschieter van 65.000 euro per maand voor de bestuursvoorzitter van het Amphia Ziekenhuis in Breda. Derk Vermeer was daar ruim een halfjaar werkzaam als interim-voorzitter voor in totaal 431.375 euro.

Andere uitschieters waren het Catharina Ziekenhuis Eindhoven en het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht, waar tijdelijke bestuursleden salarissen van 49.000 per maand opstreken.

In Breda stonden naast Derk Vermeer ook nog twee andere bestuursleden op de loonlijst. Bovendien betaalde het ziekenhuis ruim een half miljoen euro aan ontslagvergoedingen voor het voormalige bestuur. Totale kosten: 1.177.000 euro.

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer spreken er schande van. ''Voor die bedragen kunnen we heel wat verpleegkundigen aan een baan helpen,'' zegt SP-fractievoorzitter Agnes Kant. Ook D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold vindt deze 'absurde' bedragen niet uit te leggen aan de verpleegkundigen op de werkvloer.

Het Amphia Ziekenhuis verklaart in een reactie dat er vorig jaar een bestuurscrisis was. Om de 'bestuurlijke continuïteit binnen het ziekenhuis te waarborgen' werd een interimraad van bestuur aangesteld.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) denkt dat de problemen met de bestuurders in vaste dienst een gevolg zijn van de toegenomen marktwerking in de zorg. Soms ontstaan daardoor conflicten waarop ziekenhuisbestuurders aftreden en worden opgevolgd door interimmers. Een woordvoerster vindt dat het geld 'niet naar dure stropdassen zou moeten gaan, maar naar witte schorten'. (HET PAROOL)

Ruim een kwart van de ziekenhuizen betaalt jaarlijks vele miljoenen aan salarissen van interimbestuurders. Foto AP/Richard Lewis Beeld
Ruim een kwart van de ziekenhuizen betaalt jaarlijks vele miljoenen aan salarissen van interimbestuurders. Foto AP/Richard Lewis
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden